Pin It

vanvittigskyldig 

 Vanvittig skyldig er Liane Moriartys femte roman på dansk

Så er der endelig nyt fra den australske forfatter, der står bag bl.a Min mands hemmelighed og Store små løgne. Vanvittig skyldig, som netop er kåret til årets roman indefor fiktion, er femte bind på dansk. Se mere nederst på denne side.

Sam og Clementine lever i et travlt ægteskab med deres to små piger. Clementine er cellist og forbereder sig til en meget vigtig audition. Sam er netop startet i sit drømmejob og udover manglende sex og almindelig "småbørns-familie-træthed" er lever de et godt liv. Clementines ældste veninde Erika er gift med Oliver, de er begge revisorer og går meget op i ro, renlighed og regelmæssighed. Faktisk vil nogle nok kalde parret kedelige og stive. Overfor Erika og Oliver bor Vid og Tiffany, Vid er en højtråbende men omsorgsfuld elektriker med penge og Tiffany har lagt livet som stripper på hylden for at blive boligspekulant. Vid og Tiffany har mødt Clementine og Sam til en komsammen hos Erika og Oliver, og da vejret endelig skifter fra regn til sol, inviterer Vid de to par til grillfest i hans have. Men noget går helt galt under festen, noget, der får fatale konsekvenser for alle tre par og faktisk også naboen, den gamle sure Harry. Parrene plages af skyld, men spørgsmålet er, hvem har ansvaret for den fatale episode, kunne nogle have afværget den og, hvilken betydning får den aften for alle implicerede parter?

Helt i stil med Store små løgne, er også denne roman skrevet, så læseren kommer med ind under huden på alle implicerede figurer. Fortællingen skifter konstant fortæller, hvilket, udover at belyse sagen fra flere sider, også giver spænding og dybde. Figurerne er, igen, spillevende og yderst realistiske i al deres menneskelighed. Det her kunne være du og jeg eller naboen. Moriarty beskriver mennesker som de er, alt fra jalousi over kærlighed til nag og manglende kommunikation udstilles til frit skue - jeg er stadig vild med det.

Til gengæld havde jeg denne gang lidt svært ved at komme rigtigt ind på figurerne i starten af fortællingen. Mit store problem var, at jeg faktisk ikke brød mig om nogen af dem, ikke rigtig kunne finde ind til deres bevægegrunde. Men efterhånde som fortællingen udfoldede sig, voksede både figurer og handling på mig.

Moriarty er vanvittig dygtig til at fortælle om mennesker og hverdage. Vanvittig skyldig handler om relationer, selvindsigt (eller mangel på samme) sex, parforhold og ikke mindst, hvordan vi lever med vores barndoms bagage på ryggen. Hun evner at formidle yderst vigtige moralske og etiske problemstillinger, iblande et plot så læseren så læseren både underholdes, føler spændingen, bliver holdt til ilden og afkrævet holdninger.

Nye læsere kan starte her, kendere vil glædes over mere fra denne skønne forfatter, og så er der egentlig bare tilbage at sige: god fornøjelse og mere tak.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet på dansk og anmeldt hos Bognørden:

Min mands hemmelighed - Læs anmeldelsen her

Store små løgne - Læs anmeldelsen her

Hypnotisørens kærlighed - Læs anmeldelsen her

Det hun glemte - Læs anmeldelsen her

Forfatter: Liane Moriarty

oversat af Hans Larsen

489 sider Politikens Forlag

Anmeldereksemplar

Pin It