Pin It

hypnotisoren

Dette er forfatterens tredje danske udgivelse

De to første oversættelser: Min mands hemmelighed og specielt "Store små løgne" blev store succeser også her i Danmark (læs mere nederst på denne side) Store små løgne har kørt som miniserie med bl.a. Nicole Kidman og Reese Witherspoon og Moriartys bøger er solgt i mere end 4 millioner eksemplarer.

Min mands hemmelighed & Store små løgne tog kegler hos mig, og den Australske forfatters nye romaner afføder derfor høje forventninger.

Præcis som de to forgående jeg har læst, er denne roman skrevet i et letlæseligt sprog, de to spor er adskilt så læseren ved, hvem der fortæller og romanen er derfor sprogligt letlæselig. Men jeg oplevede alligevel, at jeg ind imellem havde svært ved at fastholde koncentrationen, for det er megen stilstand og mange gentagelser.

Romanen er som nævnt, i to spor:Hovedpersonen Ellen er midt i 30´erne, hypnose-terapeut og træt af af være single. Hun møder Patrick på nettet, Patrick er enkemand og far til 8 årige Jack. Hans ekskone døde af cancer da Jack var lille, og selv om det virker lidt skræmmende på Ellen er hun ved at blive glad for Patrick. Men under en date bliver han pludselig underlig, er længe på toilettet og da han kommer tilbage er det med ordene: "der er noget jeg bliver nødt til at sige" Det viser sig nemlig at Patrick har en stalker - kvinden han boede sammen med, efter hustruens død. Ellen bliver mod alle odds en smule opløftet af tanken om, at nogen følger efter dem og synes de (hun) er interessant. Ellen kan ikke skjule sin nysgerrighed, og selv om Patrick nægter at tale om kvinden, ønsker Ellen at møde hende. Det andet spor er netop stalkeren Saskias fortælling, Saskia er en kvinde i 40´erne, hun flyttede sammen med Patrick og Jack, hun knuselsker dem begge, og kan slet ikke forstå, hvordan Patrick kunne kassere hende, og lade som om hun ikke var som en mor for Jack. Saskia er pacifist og gør "ikke andet" end at forfølge Patrick, i bil, på sms og i breve - Men præcis som Ellen er også Saskia nysgerrig, og en dag er det ikke nok, blot at forfølge.

Denne romans omdrejningspunkt er i høj grad menneskets psyke og så det svære tema, hvordan det er at indgå forhold med en enke/mand. Hvor meget må partneren tale om afdøde, må den ny kæreste være jaloux, og kan man overhovedet stille noget op mod en afdød kærlighed?

Temaet er interessant, og jeg kunne indimellem relatere til nogle af parforholds-problematikkerne. Desværre havde jeg et gennemgående problem: jeg kom aldrig rigtig ind under huden på Ellen, og så brød jeg mig faktisk ikke om hende. Figuren taler simpelthen ikke til mig, hvor hun som hypnotisør lader til at have stor succes, er hun privat, et menneske, der ikke står ved egne følelser, ofte opfører sig som en forkælet møgunge og i det hele taget mangler hun realisme og dybde. Men hvad Ellen mangler fandt jeg i Saskia, hun er menneskelig, omend et problemfyldt menneske, men hendes figur er dyb og fremstår hos mig, som levende og realistisk.

Jeg havde tårnhøje forventninger til denne roman, de to forgående har været bundsolide med herlige plot og levende figurer - det manglede jeg i høj grad her. Som sagt, synes jeg historien bliver for tam, stilstående og uden de dybe personportrætter. Jeg savnede de sublime plot - til gengæld fik jeg en hyggelig feelgood roman, med et alvorligt tema, der kradser i overfladen af, hvordan hypnose virker og hvor uforudsigeligt livet kan være.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet på dansk og anmeldt hos Bognørden:

Min mands hemmelighed - Læs anmeldelsen her

Store små løgne - Læs anmeldelsen her

Forfatter: Liane Moriarty

oversat af Betty Frank Simonsen & Lea Carlsen Ejsing

427 sider Politikens Forlag

Anmeldereksemplar

Pin It