Pin It

nortons filosofiske memoirer

Håkan Nesser er nok mest kendt for sine krimiserier.

Men han har også begestret med en del enkelstående romaner i eget navn og under pseudonym. Se under anmeldelsen. Som den første nogensinde har Nesser vunder Rosenkrantz prisen.

Norton Kierkegaard er sådan set ikke filosof, han er en hund. Han har nedfældet sine betragtninger gennem sin herre, så vi læsere kan nyde godt af hans råd. Norton bliver født i Uppsala i Sverige, hans første otte uger var præget af familiens nærhed og moderens tvivlsomme evner som opdrager. Da han runder to måneder bliver han adopteret af to langbenede mennesker og Norton begynder sit liv som familiens filosof. Livet bringer Norton til både New York, på camperferie tværs over USA og til England. Her møder han både mennesker og dyr mens han filosoferer over livet. Bl.a. er Norton blevet klogere på, at menneskets bedste ven naturligvis er hunden, mens hundens bedste ven er læddersofaer. Hundeskoler er en usædvanlig træls omgang mens naturen er fantastisk i de rette doser. Norton er også forundret over menneskets store evne til at tale i timevis og spise usædvanlig mange retter - mens han må nøjes med to gange tørfodder om dagen. Norton er ikke den store slagsbror, så når der er ballade i farvandet vender han den anden kind til, for Norton er pasifist (mens hans håber, at hans forfædre ikke ser det) han opdrager nye filosoffer og tager mod råd fra de, der har gavnlige erfaringer at give af. I det hele taget er Nortons liv præget af filosoferen, hvorfor det jo også er så passende, at han vælger at lade sin mangeårige herre om at formidle hans genialiteter videre.

Denne lille fortælling er super levende, yderst letlæselig og herlig i både humor og alvor. Det er hunden der fortæller historien, og jeg garanterer, at har du været i nærheden af en hund vil du kunne genkende det meste af denne skønne fortælling.

Er du et menneske, der holder af dyr så er dette en bog du bliver nødt til at læse. Julen står for døren og dette er bogen til mennesket, der har alt, eller som mandelgave. Den er kærlig, humorisktisk og meget levende, og så er den et lille lunt frikvarter til den kolde tid, for jeg garanterer, at du bliver varm om hjertet af mødet med Norton.

 

 

© Bognørden

 

 

Tidligere anmeldte udgivelser på Bognørden:

Straf - Læs anmeldelsen her

Elleve dage i Berlin - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Håkan Nesser

oversat af Jan Mølgaard

91 sider Modtryk

Anmeldereksemplar

Pin It