Pin It

Bedstecykelryttere2020.jpeg

Første årgang med indsigt i toppen af international landevejscykling

Otte år efter, at makkerparret Ritter & Sørensen udgav deres første fælles bog, er de nu på banen igen. ”Debutantens dagbog” var en fortælling om Chris Anker Sørensens debut som rytter i verdens største cykelløb Le Tour de France. Siden da, er de to blevet kollegaer på TV2s cykelredaktion, og nu har de så udvidet samarbejdet, og genoptaget den skriftlige formidling i form af denne nye årskavalkade.
Dennis Ritter er journalist, ansat på TV2 News, hvor han bl.a. har programmet ”Verden ifølge Trump” Han har dækket cykelløb i snart to årtier.
Chris Anker Sørensen er tidligere professionel cykelrytter. Han har kørt flere Grand Tours, og har, siden han indstillede cykelkarrieren, været ansat på TV2 sporten, hvor han udover at kommentere cykelløb, også skriver klummer og laver podcasts – Litterært er dette Chris Anker Sørensens tredje bogudgivelse – læs mere nederst på siden.

Kavalkaden her, er bygget op så hver rytter er præsenteret med stort ”portrætfoto” og en kort faktadel med introduktion til alder, land, rytteregenskab og hvilke hold den pågældende rytter har kørt for. Makkerparrets begrundelser for rytternes tilstedeværelse og placering, er blevet til i rummet med Chris Ankers tætte viden og erfaring, Dennis Ritters journalistiske tæft og deres enorme viden og passion for cykelsporten. Ritter & Sørensen har overordnet brugt følgende kriterier for deres valg:

- Sejre. Og sejrenes storhed.
- Værdien for holdet
- Stabilitet
- Historik
- Evne til at begejstre – evne til at skabe spændende cykelløb.

 

Sproget er herligt letlæseligt, forfatterne åbner op for, at læseren ”deltager i snakken” og danner egne meninger. Jeg har været super godt underholdt, jeg har nydt at være til stede i maskinrummet bag bogen, og frem for alt, har jeg fået genopfrisket ellers glemte detaljer. Sørensen og Ritter fik ret, da de i bogen skrev:

citattegn  »Vi ved selvfølgelig godt, at en masse af jer læsere vil være uenige i vores prioriteringer…« 

Nu har 2020 indtil videre været et grumt år for verden. Vi skal virkelig glædes over de små lyspunkter, der har fundet vej gennem pandemiens rasen. Et af lyspunkterne har været sensommerens og efterårets afvikling af en del af årets store WorldTour løb. Udover glæden over, at det overhovedet har været muligt at afholde løb dette år, så har vi fået helt fantastiske cykelløb, med spænding til det sidste. Og tager man så de danske briller på, er det faktisk svært at få armene ned… så det gør man ikke. 2020 har været et fuldkommen fantastisk år for dansk cykling. Faktisk det bedste år i næsten tre årtier. 9 WorldTour sejre, og et væld af store præstationer har kendetegnet dansk cykling anno 2020. Derfor der naturligvis også være en del danskere blandt de 100 bedste - det er der!

Nuvel – Listen savner i min optik nogle udeladte ryttere, og jeg undres over nogle af plaveringern - Fx Froome og Dumoulin, højt på listen – og Mørkøv så langt nede… det da være en sætterfejl?  Men al bedømmelse er jo subjektiv, og jeg køber de to herres præmis om, at det handler om positiv debat. Til gengæld ærgrer jeg mig over, at det Amerikanske præsidentvalg kom på kant med denne første kavalkade. Indlevering i september, mens der køres løb helt hen i november, har jo desværre gjort, at flere af rytterne fra to af de store Gran Tours: Giroen og Vueltaen, ikke har fået deres seneste præstationer med i den endelige bedømmelse. Det bliver der forhåbentlig rettet op på de kommende år, så listen bliver skabt ud fra en mere normaliseret løbsafvikling, og så vi får hele løbssæsonen med i bedømmelserne.

Når det så er sagt, så er denne første kavalkade fra Sørensen og Ritter en virkelig lækker sag. En visuelt flot coffee-table book, der vil pynte på ethvert bord og i enhver reol – heldigt, for den vil med garanti blive vist frem ganske ofte. Min eneste anke omkring layoutet er: hvorfor afsløre det hele på første side, frem for at vente med at udløse spændingen? 

”Verdens 100 bedste cykelryttere 2020” er en multifunktions bog - Uanset om du vil; bruge den til visuelt ”at forlænge” sæsonen - eller forkorte pausen til næste sæson, som oplæg til yderligere debat, som fordybende læsning fra ende til anden - eller som regulært opslagsværk nu og i årene fremover… så garanterer jeg, at første bind af cykelrytternes årskavalkade, er en af den slags bøger, der bare bliver ved at give. Jeg ser i dén grad frem til de kommende årskavalkader, for første udgave lover virkelig godt, for de kommende udgivelser - og så er ”Verdens 100 bedste cykelryttere 2020” naturligvis en MUST-have for danske cykelentusiaster. 

 

 

 

© Bognørden

 

Af samme forfatter  - anmeldt på Bognørden:

Brødre på landevejen - Læs anmeldelsen her

Debutantens Dagbog af Chris Anker Sørensen & Dennis Ritter

 

Tidligere udkommet om cykling og anmeldt hos Bognørden:

Sportsdirektøren af Brian Holm Læs anmeldelsen her

Den hurtigste mand på to hjul af Mark Cavendish Læs anmeldelsen her

Det hemmelige løb af Tylor Hamilton & Daniel Coyle Læs anmeldelsen her

Michael Valgren - En sæson i cykelsportens verdenstop Læs anmeldelsen her

Sort kaffe & hvide sokker - Læs anmeldelsen her

Lede hunde & kolde kameler - Læs anmeldelsen her

Fuglsang - Læs anmeldelsen her 

Brødre på landevejen - Læs anmeldelsen her

Lars Bak - Hjælperytteren - Læs anmeldelsen her

Røvtour - Thomas Dekker - Læs anmeldelsen her

Den hemmelige cykelrytter - Læs anmeldelsen her

 

Andre gode cykelbøger:

RIIS af Bjarne Riis

Debutantens Dagbog af Chris Anker Sørensen & Dennis Ritter

 

Forfattere: Chris Anker Sørensen og Dennis Ritter

216 sider Lindhardt & Ringhof

Anmeldereksemplar

Pin It