Pin It

dekker

Hollandske Thomas Dekker var et stort cykeltalent

I 2007 kørte han på Rabobank, hvor han bl.a. skulle hjælpe danske Michael Rasmussen til sejr i verdens største cykelløb Tour de France. Men danskeren blev smidt ud af løbet pga. den dopingmistanke, der siden blev til beviser. Kort tid efter bliver også Dekker taget for doping og så går det den direkte vej ned – Røvtouren er et faktum.

» I de mindre løb kan jeg måle med de bedste ryttere, men i Giroen er jeg ved at kløjes i støvet fra dem«

Thomas Dekker voksede op i en arbejderfamilie, hvor pengene var små men sammenholdet stort. Derfor var hele familien også fælles om de mange udflugter, når Thomas kørte cykelløb rundt i landet. Thomas blev hurtigt selvsikker og var ikke sen til at forlange ublu lønninger trods middelmådige resultater som ungdomsrytter. Thomas får et ben indenfor hos Rabobank – Hollands stolthed. Han flytter ind hos sin ”cykel-plejefamilie” og begynder for alvor at snuse til det professionelle liv som cykelrytter. Men, Thomas kan ikke følge med. Han går fra momentvise sejre til at blive kørt agterud, og det kan hans ego på ingen måde leve med. Så Thomas opsøger de holdkammerater og læger, som han ved, har et godt tag i dopingen – Det er på tide at verden får den store Thomas Dekker at se. Det bliver startskuddet til nogle vanvittige år, hvor Dekker tager stort set samtlige dopingmidler på markedet, og gerne flere på samme tid. Han drikker som et hul i jorden, har klippekort til bordeller og ludere og det mens han kører løb på højeste niveau – For i Thomas´ verden, er der ikke forskel på privatliv og professionelt cykelliv. Livet som top dopet sportsmand og arrogant drukmås dækkes ind af både familien, agenten og holdets læger. Da hans første doping læge bliver anholdt, er det ikke afsløring, der bekymrer Dekker – det er irritationen over at have mistet x antal blodposer, som skulle være brugt i løb – Dekker tror simpelthen, at han kan gå på vandet. Men sandheden gør som den altid gør: den kommer frem. Thomas bliver taget for doping, efter i flere år at have været i søgelyset - og får karantæne. Mere druk, en grum færdselsulykke og flere ludere senere, kommer han tilbage til sporten, men kun for at opdage, at meget er ændret. Spørgsmålet er så om Thomas Dekker kan og vil rette ind efter de nye normer, eller om han forstætter sit stormløb mod bunden.

» Uden doping var jeg en god rytter, men jeg var ikke god nok. Og jeg stiller mig ikke tilfreds med det næstbedste. Det er ligesom at danse med en køn pige. Jeg kan ikke lade være med at kigge hende over skulderen for at se, om der er en endnu kønnere pige, der er trådt ind ad døren«

Bogen her udkom i Holland i 2016, men nu kan også danske cykelfans komme med ind i motorrummet på hollandsk cykling. "Røvtour" er en biografisk fortælling om og af en tidligere toprytter. Sproget er yderst letlæseligt, og da vægten primært ligger på Dekkers liv, er det ikke nødvendigt med den helt store cykeltekniske viden. Til gengæld er det om at holde tungen lige i munden, for Thomas Dekker har fået en åben mikrofon, der passer perfekt ind i et liv i overhalingsbanen - så det går stærkt.

Doping er jo et evigt aktuelt tema i alle sportsgrene. Cykelsporten har haft sin del af synderne, og har taget førstepladsen som de mest udskældte atleter i årtier - også her i 2019. Jeg synes ikke det er fair at lade fortidens synder hænge på de nye ryttere, og er faktisk temmelig træt af den konstante doping mistanke. Når det så er sagt, så ved jeg jo godt, at cykelsporten var hårdt ramt, specielt i 1990´erne og 00érne. En del ryttere har indrømmet deres doping, deriblandt flere danskere - Og flere fra hollandske Rabobank, hvor også Thomas Dekker kørte.

 » Nathalie åbner døren for en 30-årig dreng, der ikke aner, hvad han vil med sit liv«

Der er ikke noget nyt i doping fortællingerne, ingen store overraskelser. Det er sådan set ”blot” endnu en beretning, der hamrer en pæl i datidens normer. Dét, der derimod er overraskende for mig, er de påstande Dekker smider på bordet omkring druk, ludere og fælles onani under løb og samlinger. Det har indimellem karakter af sladder og namedropping, og giver desværre helheden en snert af tvivl. Under alle omstændigheder er det første gang, jeg hører om organiseret druk og hor på holdene. Det harmonerer rigtig skidt med det enorme slid, netop cykelryttere lægger for dagen – hver dag. Massive mængder doping har næppe kunnet reparere alt det, regelmæssig druk har skadet på formkurven. Men, den overvejelse synes ikke at være brugt.

Thomas Dekker er ualmindelig usympatisk og meget arrogant både som rytter og menneske. Han går fra den ene ulykke til den anden, fra den ene lovovertrædelse til den næste og derudover misbruger han mennesker på stribe, hvilket måske også er årsagen til, at der ikke nævnes én eneste ven i bogen. Kort sagt er Thomas Dekkers opførsel sprængfarlig, og burde være stoppet allerede i optrækket. Men, det sker desværre ikke. Dekker selv, peger skylden hen på de, der henviste ham, oplærte ham i dopingens kunst. Ligesom han mener at have fået stiltiende accept, da alle vidste, hvad der foregik, og vendte ryggen til. Men sandheden er, at doping "kun" er en flig af Dekkers mørke side - resten er menneskelige egenskaber. Så først langt senere begynder han reelt at inddrage sig selv som ansvarlig for nogle af sine handlinger. Men vejen er snørklet og fuld af bump.

» Min mor mærker stadig en knude i maven, hver gang mit navn dukker op på hendes telefon, fordi hun er bange for, at jeg igen har rodet mig ud i noget skidt«

I konflikter er der altid tre sider: den ene parts, den anden parts og så sandheden. Jeg kan ikke sige, hvor meget af "Røvtour", der er sandhed. Nogle dele er genkendelige fra andre rytteres fortællinger, mens andre dele er påstande, med og uden verificering. Fakta er dog, at dette er Thomas Dekkers opfattelse af sandheden, og den er ikke køn – hverken for ham eller de, der svigtede ham. 

 

 


© Bognørden

 

 

Tidligere udkommet om cykling og anmeldt her på Bognørden:

Sportsdirektøren af Brian Holm Læs anmeldelsen her

Den hurtigste mand på to hjul af Mark Cavendish Læs anmeldelsen her

Det hemmelige løb af Tylor Hamilton & Daniel Coyle Læs anmeldelsen her

Michael Valgren - En sæson i cykelsportens verdenstop Læs anmeldelsen her

Sort kaffe & hvide sokker - Læs anmeldelsen her

Fuglsang - Læs anmeldelsen her 

Brødre på landevejen - Læs anmeldelsen her

Lars Bak - Hjælperytteren - Læs anmeldelsen her

 

Andre gode cykelbøger:

RIIS af Bjarne Riis

Debutantens Dagbog af Chris Anker Sørensen & Dennis Ritter

 

Forfatter: Thomas Dekker i samarbejde med Thijs Zonneveld

oversat af Michael Jepsen

221 sider memoris

Anmeldereksemplar

Pin It