Pin It

uonsket

Kåre Bluitgen står bag flere bøger til børn og unge, bl.a. har han skrevet bøgerne om de skandinaviske opdagelsesrejsende Vitus Bering, Jens Munk og Hark Oluf m.f. Ligesom han er manden bag serien "De gik forrest"

Marina er fra Hviderusland, hvorfra hun er flygtet sammen med sine forældre. Moderen en tidligere ballerina og faderen tidligere professor, begyndte at kritisere regimet og den slags slipper man ikke godt fra. Derfor har de søgt humanitær asyl i Danmark. Marina er på de syv måneder hun har været i landet, blevet en fast og dygtig spiller på et af byens håndboldhold ligesom hun knokler i skolen og allerede taler fint dansk. Men Marina er fanget – fanget mellem hendes forældre, der ikke forstår dansk, og det danske samfund. Fanget mellem rivalerne på håndboldholdet, fanget af misundelse over de syriske drenge i barakken, der med garanti må blive i Danmark. Og endelig er Marina fanget i sine egne tanker for, hvad sker der, hvis de bliver tvunget tilbage til Hviderusland? Faderen bliver med garanti smidt i fængsel, moderens fødder er så ødelagte efter balletkarrieren, at hun næsten ikke kan gå, og Marinas gamle skole er ikke for børn, hvis forældre kritiserer regeringen. Som om det ikke er nok, så får Marina en direkte rival – både på og udenfor banen. Kan det egentlig også bare være lige meget det hele?

Uønsket er en ungdomsroman for børn i mellemskolen og opefter, jeg vil mene fra 10 år. Sproget er helt i øjenhøjde med målgruppen, flydende, nutidigt og herligt letlæseligt. Små kapitler gør bogen velegnet både til højt- og selvlæsning.

Marina er hovedpersonen og jeg-fortælleren, hun står knivskarpt i både tanke og handling og så giver romanen et virkelig godt billede på, hvordan det kan være at komme til et fremmed land. Egentlig kommer barnet/den unge for at blive fri, men nogle ender med at blive fanget på flere parametre.

Romanen giver et billede på, hvordan det kan være at blive hovedperson i samfundets diametrale modsætninger: Den politiske, der måske vil have asylansøgerne ud. Og det tætte, omkringliggende samfund, der sætter aktiviteter i gang for at beholde de selvsamme mennesker i deres midte. Og temaet omkring nydanskere får også selvskab af det følelseskaos, der hersker i unge teenageres krop og hjerner. Romanen kan derfor også bruges i undervisningsøjemed, både i forhold til at integrere nye elever og til at tale om problemer med mobning og rivalisering.

Selv om jeg vel må siges at være en anelse over målgruppens alder, gjorde romanen stort indtryk på mig. For den er levende, realistisk og meget vedkommende på samtlige parametre. Så har du et ungt menneske i din nærhed, så bør Uønsket så afgjort stå på sommerens læseliste.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:


Serien ”De gik forrest”:

Nina Bang - Som mælkebøtter gennem asfalt - Kvindernes kamp – Læs anmeldelsen her

Karen Jeppe - Et lys i rædslens mørke – Læs anmeldelsen her


Enkeltstående børnebog:

Den hemmelige leg – læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Kåre Bluitgen

90 sider Forlaget Tøkk

Anmeldereksemplar

Pin It