Pin It

Neja for alvor

Tredje bind om teenageren Neja

Vibeke Marx er igen på banen, denne gang med tredje selvstændige bind om Neja, der forsøger at navigere i en materiel verden, der ikke rummer megen plads til fattigdom. Vibeke Marx, uddannet pædagog, har et bredt repertoire på sit CV. Hun har udgivet adskillige værker indenfor bl.a. noveller, fag- børne- ungdomslitteratur. Tidligere på året udkom romanen ”Jord og hjerte” (læs mere nederst her) og året rundes så af med endnu et besøg hos Neja.

Neja bor på Amager med sin mor, som stadig ikke har fundet et job. De bor i Hennys lejlighed, Henny som Neja mødte i genbrugsbutikken, men nu skal Hennys barnebarn flytte ind i lejligheden, Neja har fået lov til at blive boende på værelset – hendes mor må ud. Siden Nejas storebror Nick overfaldt hende, har Neja haft det svært med sin mor, for da broderen var ved at kvæle Neja, var moderens ord rettet mod at beskytte Nick – ikke Neja. Den tanke bliver ved at køre i ring inde i Neja, men hun kan ikke finde ud af at tale med sin mor om det. Og da Nejas mor heller ikke tager det op, trækker Neja sig mere og mere ind i sig selv og sin malerkunst – og bilder sig selv ind, at hun ikke har det store problem med at blive efterladt med en fremmed i lejligheden. Henny veksler sin dårlige samvittighed til et malerkursus til Neja, et kursus, som bliver den flugt Neja holder desperat fast i mens hun igen bliver fremmed i sit hjem, og mens moderen forlader hende– tilsyneladende uden at se sig tilbage. Storebror Nick vil nu tilbage i Nejas liv og alt sammen sker mens Rina Nejas eneste veninde, er blevet forelsket og bruger stort set al sin tid væk fra Neja. Men så, midt i ensomhed og kaos, begynder klassekammeraten Adrian at vise interesse i Neja. Adrian er, i Nejas optik, hendes diametrale modsætning: Adrian er flot, han bor med begge forældre på Østerbro, mangler aldrig penge og så spiller han i et populært band. Så, hvad vil Adrian egentlig med Neja – Neja, der aldrig kan køre med bus og tog, aldrig kan købe sandwich til frokost og Neja som altid køber tøj i Kirkens Korshær… vil han gøre hende (mere) til grin overfor klassens klike?

Som sine forgængere er også ”For alvor” en levende fortælling om en teenagers kamp for retten til egen eksistens. Sproget er, uden at blive pubertært, helt i øjenhøjde med målgruppen, og kan derfor læses meget bredt. Neja kryber ind under huden på sin læser – og omvendt. Læseren bliver ét med Neja i store dele af fortællingen f.eks. når realiteterne tiltvinger Neja til, endnu en gang at flygte fra virkeligheden, og smerten i læseren er nærmest fysisk, når nogen gør denne pige ondt.

Hovedtemaet er igen fattigdom, men denne gang er svigt og misforstået venlighed, akkompagneret af nye følelser og en spirende seksualitet. Seksualiteten er ganske fint beskrevet, og med respekt for figurernes virkelige pendanter. Dog savnede jeg opsummering på et par løse ender, det håber jeg bliver bedre i den næste Neja fortælling.

De professionelle voksne, der er rundt om Neja er rystende inkompetente – alle som én. Ja, systemet kan være ualmindelig tungt og økonomisk orienteret, men der MÅ være én voksen, der ser og tager ansvar – ikke mindst så de unge læsere, som kan spejle sig i Nejas univers, kan se en mulighed for at få hjælp, frem for udelukkende at se ligegyldighed, i et muligt opråb.

Fortællingerne om Neja, henvender sig til børn fra ca. 12 år og opefter. Det er bøger, der egner sig fantastisk godt både som frilæsning og som klassesæt til temaarbejde indenfor bl.a. mobning og social ulighed. Den stigende danske børnefattigdom bliver eksemplificeret her i Nejas univers, hvorfor bøgernes indhold er skræmmende aktuelt, derfor vil bøgerne, udover at være et håbefuldt spejlbillede for udsatte børn og unge, også være et solidt udgangspunkt til debat både i skoleklasser, familier og for andre fagpersoner.

 

 

© Bognørden

Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

 

Serien om Neja:

Neja og manden i tårnet – Læs anmeldelsen her

Neja og børnefængslet - Læs anmeldelsen her

 

Enkeltstående romaner: 

Fortællersken – Læs anmeldelsen her

En god flygtning – Læs anmeldelsen her

Jord og hjerte - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Vibeke Marx

156 sider byens forlag

Anmeldereksemplar

Pin It