Pin It

jord og hjerte

 

Skotland 1920´erne

Vibeke Marx står bag et utal af børne- og ungdomsromaner, noveller og romaner. Senest har hun udgivet to bind i ungdomsserien om den fattige Neja, der flytter fra udkantsdanmark og til København (se mere nederst) Her er hun så med endnu en skønlitterær roman, der mest af alt ligner en biografi fra fortiden.

Knud er ældste barn i skolelærer familien. Hans far førstelæren, er yderst afholdt i byen, ikke mindst da han hjælper nødstedte og er en af de første fortalere for at afskaffe fysisk afstraffelse af børn. Men, selv om Knud ikke får prygl, så vokser han alligevel op med tanken om, at hans far ikke kan lide ham – lige meget, hvor meget Knud anstrenger sig, er det som om faderen altid er skuffet over ham. Knuds mor har travlt med at føde børn, så faktisk er der kun ét eneste menneske, som Knud føler samhørighed med: lillesøster Marit. Men selv ikke Marit kan holde Knud tilbage da han kun ser én udvej: flugt. Knud flygter i nattens mulm og mørke, tager hyre på et skib og ser pludselig sig selv i Glasgow. Men heller ikke Skotland lader til at kunne holde faderen væk fra Knud. Gode venners hus- og hjerterum bliver en art fangeskab frem for den forjættede frihed, og Knud kæmper en indædt kamp for at blive fri. Men, kan han overhovedet komme fri – fri af faderens og familiens lænker, fri af egne lænker – er det ikke sådan, at man ikke kan flygte fra sig selv – flytter nissen ikke altid med? Uagtet tid og sted synes Knud konstant at befinde sig i kamp, hvor han kæmper for at blive accepteret for den han er, og acceptere sig selv. Det eneste faste holdepunkt for Knud synes at være Marit, hans lillesøster, der altid har stået ham nær og som betror sig til ham og holder fast i ham uagtet, hvor han så end befinder sig og hvad han gør.

”Jord og hjerte” er en fantastisk fortælling, der rummer både sproglig og samfundsmæssig finesse og samtid. En rejse godt hundrede år tilbage i tiden, til mellemkrigsårene, hvor de små landsbysamfund passede på hinanden, hvor børnenes fremtid blev bestemt af fædrene, og hvor man kun sjældent kunne lade følelserne råde. Sprogligt skaber forfatteren en yderste levende og tidstro ramme om scenerne i Danmark og Skotland. Ligegyldigt om Knud hamrer søm i træ i Jylland eller han klipper får, på en farm i Skotland, så er vi som læsere med hele vejen – også længe efter, at bogen er lukket.

Jeg har udvalgt et par eksempler, der viser de sproglige kvaliteter:
»Min kæreste broder[…] Men så har jeg jo Anton… Vi har gjort en overenskomst, han og jeg […] for at have lejlighed dertil, giver jeg børnene lidt tidligere fri […] Jeg kan mærke på fader, at han er berørt af din skæbne, om end han ingenting siger derom[…]«

Jeg har, siden jeg kom ind i Marx´ forfatterskab, været virkelig begejstret for hendes store evne til at portrættere mennesket: spillevende og uden filter. Ikke blot står Marx´ figurer knivskarpt på nethinden, de kravler helt ind under huden på mig. Det skete også med Knud, den sammensatte knudemand, der er et produkt af sin samtid og mest af alt af sin faders ageren. Kun den nøgne sandhed er god nok til Vibeke Marx´ fantastiske fortællinger, derfor serverer hun "mennesker af kød og blod" til sine læsere. "Mennesket Knud" er således også mand for at fremkalde store dele af følelsesregisteret hos læseren: hovedrysten, irritation, vrede, glæde, smil, forståelse og sorg. Kort sagt, en ægte Marx.

Temaet omkring børns opvækst i patriarkalske familier er jo evig aktuelt og fortalt mange gange før. Men alligevel sidder jeg tilbage med en klar fornemmelse af, at netop denne fortælling er banebrydende. For ”Jord og hjerte” er en spillevende roman, der sylespidst udstiller produktet af opvækst, samfundsnormer og menneskelige egenskaber. Den er hjertevarm og grusom, veksler næsten konstant. Men frem for alt er ”Jord og hjerte” endnu et menneskeligt pletskud fra Vibeke Marx – så afgjort en af efterårets MUST-reads.

 


© Bognørden

 

Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

Fortællersken – Læs anmeldelsen her

En god flygtning – Læs anmeldelsen her

 

Serien om Neja:

Neja og manden i tårnet – Læs anmeldelsen her

Neja og børnefængslet - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Vibeke Marx

335 sider Modtryk

Anmeldereksemplar

Pin It