Neja og børnefængslet er andet og selvstændige bind om Neja, der lever med sin mor i dyb fattigdom.
Vibeke Marx behøver næppe den store præsentation, for hun har et omfangsrigt forfatterskab bag sig, og det indenfor flere genrer. Neja hører til i genren ungdomsromaner.
Neja og hendes mor er ved at flytte ind i den lejlighed, de har fået lov at fremleje de næste to år. Det er den rene luksus i forhold til det mørke rum bag en butik, hvor de har boet siden de kom til København. Neja er lykkelig for lejligheden og sit nye værelse, hun er også super glad for vennen Rina. Rina er Nejas eneste ven, udover Henny, hvis lejlighed de lejer. Men i skolen bliver Neja stadig mobbet med sin fattigdom, og skolen kan være tung at komme igennem. En dag møder Neja og Rina Steven. Neja har mødt ham tidligere, men denne gang er Steven stille og ked af det. Steven er opvokset i en rigmandsfamilie og har aldrig manglet penge, men hans kunst har kun været tilladt hos bedstemoderen, som nu ligger for døden. Steven hjælper Neja på vej, mens han ubevidst får vist Neja, at penge på ingen måde gør mennesker lykkelige. Da Nejas mor stadig ikke har fundet et arbejde, begynder Neja i et fritidsjob i en bagerbutik for at kunne bidrage lidt til familiens hårdt pressede økonomi. Men snart begynder der at ske sære ting i bagerbutikkens kælder, og Neja bliver hvirvlet ind i en verden, hun ikke tidligere har kendt.
Marx kan noget med ord. Hun har den fantastiske gave at formidle så fuglene synger, således også her i anden fortælling om Neja. Sproget er flydende, lige til at gå til og helt i højde med læseren. Neja er spillevende i både tanker og handling. Læseren bliver ét med romanens figurer helt fra første færd, og træder først ud af universet når sidste linje er læst. Og det uanset alder.
Igen er fortællingerne om Neja, fortællinger i flere lag, der pakkes ud og behandles. Romanen handler om; fattigdom, venskab, kærlighed, overtro, sorg, depression, mobning og denne gang også etik og moral. Marx har skabt et univers, der rummer alle disse problematikker, enkeltvis og nogle gange sammen – og det vel at mærke uden at overdrive, uden at overdramatisere eller miste realismen. Det er ganske få forundt, men Marx evner det til fulde og brillerer igen.
Bøgerne om Neja kan læses af stort set alle aldersgrupper fra omkring 12 år og opefter. Bøgerne kan f.eks. bruges som frilæsning, som litteratur til temauger i undervisnings øjemed og endelig kan de også bruges som indgang til svære samtaler med/om udsatte børn og unge. Jeg håber virkelig, at Vibeke Marx er i gang ved skrivebordet, for hun sprudler af fortællelyst… Og jeg er fuldkommen klar på mere.
Kender du Vibeke Marx´ forfatterevner, vil du få endnu en stor læseoplevelse. Er du ny så kom endelig med indenfor, jeg garanterer, at dette er en forfatter, du vil skrive dig bag øret.
© Bognørden
Tidligere udkommet i serien:
Neja og manden i tårnet – Læs anmeldelsen her
Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:
Fortællersken – Læs anmeldelsen her
En god flygtning – Læs anmeldelsen her
Forfatter: Vibeke Marx
151 sider byens forlag
Anmeldereksemplar