Pin It

straf paula polanski

Håkan Nesser er internationalt anerkendt og prisvindende forfatter.

Han debuterede i 1988, og har siden begejstret læserne i mange år. Paula Polanski er et pseudonym og "Straf" er første udgivelse fra "makkerparret"

Jeg hører til, den lille, gruppe af læsere, der kender Håkan Nesser, men af en aller anden grund, ikke rigtigt er kommet i gang med hans forfatterskab. Jeg læste en af de tidligste for mange år siden, men kom så ikke videre - så Straf blev sådan set en måde at komme i gang - og hvilken start.

Straf er en solid psykologisk thriller, sproget er velkomponeret, handlingen er dyb og foregår i et usædvanligt adstadigt tempo. Jeg brugte nogen tid på at spore mig ind på både personer og handling, men da jeg først fangede dem, var det en herlig omgang.

Den berømte forfatter Max, er ved at komme ovenpå efter en dyb depression, selvmordstanker, og sorgen efter at hans kæreste forlod ham. Forfatterskabet går trægt, han er uoplagt, ansvarsfralæggende og trænger i det hele taget til indhold i livet. En dag modtager han et brev fra Tibor, der i barndommen reddede ham et par gange. Tibor er døende af ALS og beder Max hjælpe ham med et problem, inden hans snarlige død. Max er egentlig yderst uvildig, men han ender med at besøge Tibor i barndomsbyen, og ender med at sige ja til at hjælpe. Et langt stykke hen af vejen, er det meget uklart for Max, hvori hjælpen skal bestå, men efterhånden bliver han hvirvlet ind i historien, og opdager, at den indeholder temmelig meget af både hans ungdom - og ham selv.

Som sagt havde jeg en smule startvanskeligheder med skrivemåden, men da jeg fik låst op for den, for mig, specielle formidling, var jeg fuldkommen fanget. Thrillergenren er mig yderst kærkommen, jeg holder meget af de dybe menneskelige beretninger, og er ikke mindst stor tilhænger af genrens krav til læseren - Nesser leverer på fornemmeste vis.

Persongalleriet er smalt, hvilket giver en herlig mulighed for fordybelse, med ganske få undtagelser var alt realistisk og levende. Egentlig brød jeg mig ikke særligt om personerne, hvilket ellers er et stort must for min læseoplevelse, men på forunderlig vis, blev jeg fanget ind, og kunne trods modviljen, finde egenskaber og handlinger at relatere til - Herligt.

Det er svært at gå dybere ind i beretningen uden at løfte sløret for plottet, så det undlader jeg, for de kommende læsere skal have præcis samme overraskelse som jeg. Men jeg kan løfte sløret for, at handling og plot er virkelig velkomponeret, jeg troede jeg havde løst gåden, men blev dejligt overrasket, da handlingen tog endnu en drejning mod det ukendte.

Alt i alt var det en herlig ny start med Nesser, og denne gang skal der ikke gå så mange år, før jeg igen træder ind i hans forfatterskab. Denne thriller lever til fulde op til genren, serverede alle ingredienser til en super historie. Jeg var virkelig godt underholdt, og må på det varmeste anbefale Straf, den gør genren ære.

 

 

© Bognørden

 

Forfatter: Håkan Nesser

oversat af Jan Mølgaard

240 sider Modtryk

Anmeldereksemplar

Pin It