Pin It

torst

 

Så er der (endelig) nyt om Harry Hole.

Tørst er den 11. i serien om den norske drabsefterforsker. Hvert bind i serien er selvstændige, forstået på den måde, at historien er ny og afsluttes hver gang. Til gengæld er der den gennemgående historie om Harry, der på mange måder hiver i læseren, og ofte er helt på linje med de enkelte handlinger. Jo Nesbø glæder mange læsere verden over, ved at lade Harry leve lidt videre. Jeg har store forventinger til Tørst og glæder mig til at "komme hjem" i Holes univers.

Harry er blevet ansat på politiskolen, hvor han underviser de kommende betjente. Harry lever med andre ord et stilfærdigfamilieliv med sin elskede hustru Rakel og stedsønnen Oleg. Oleg er flyttet hjemmefra, er blevet elev på politiskolen og har netop fået ny kæreste. Det eneste Harry skal koncentrere sig om, er at vågne om morgenen, holde sig ædru og ellers hygge sig med sine elever. Derfor siger han også blankt nej, da han bliver kontaktet af sin gamle arbejdsplads, der vil have ham inddraget i en voldsom drabssag: En ung kvinde bliver fundet i sin lejlighed, dræbt, med bidemærker i halsen og tømt for blod. Ledelsen i politiet er meget opsat på at sagen skal opklares hurtigt, og da endnu en kvinde findes dræbt, bliver presset på Harry så tungt, at han ikke længere kan side nej. Så Harry bryder alle aftaler med familien og sig selv, og indtager endnu en gang det lille kælderrum på politigården. Han håndplukker folk til sin gruppe og indleder en efterforskning, der kommer til at arbejde mod tiden. For det lader ikke til at drabsmanden er færdig endnu, og i takt med at skrækken spredes i byen, kommer også Harrys indre dæmoner på banen igen.

Noget af det jeg holder meget af hos Nesbø er hans sprudlende sprog. Nesbø er garant for det flydende sprog, fyldt med både alvor og humor. Således også her i Tørst. Vinklen skiftes konstant og indimellem skal man lige læse et par linjer for at se, hvem og, hvor man befinder sig - og det virker altså, hver evig eneste gang. Og så skal jeg da heller ikke glemme at nævne, at det naturligvis var en sand fornøjelse, at komme tilbage til Harrys univers - få linjer inde i bogen, og læseren er tilbage med et snuptag.

Derudover er jeg vild med figurerne, og selvsagt også med Harry. Den egenrådige alkoholiker, der sjældent gør som der foreskrives, og alligevel er den skarpeste hjerne en drabsefterforskning kan ønske sig. Denne gang så jeg en mere afdæmpet Harry. En Harry, der er "ved at blive voksen" og som tænker over livet på en langt mere positiv måde end han har gjort hidtil. Læsere, der nu tror, at Harry er gået hen og blevet kedelig kan dog godt tro om igen, for kedelig bliver Harry aldrig. Han har stadig kant og er fandenivoldsk - og på sin egen skæve måde - men måske har han fået mere kant end nogensinde. Harry er, præcis som alle øvrige figurer, spillevende og realistisk. Mange af figurerne kan være du eller jeg, og både handlinger og dialoger er et spejl af mange af os.

Præcis som jeg synes Harry har undergået en forandring, har også intensiteten fået et dyk nedad her i Tørst. Nesbø er stadig en mester i at skrue et plot sammen, og Tørst er måske den største Pandoras æske, der endnu er set fra denne hånd. Bundsolidt politiarbejde med levende og realistiske handlinger. Nesbø er ikke en forfatter, der har læseren med helt ind til kernen, han levner rum til spænding og gætteri - og gør det, helt i vanlig stil, mesterligt.

Nye læsere kan til nød begynde her, men jeg synes hele serien er vanvittig læs-værdig. Det vil være at snyde sig selv, ikke at gå tilbage og lære Harry ordentligt at kende. De læsere, som kender Harry kan glæde sig over et solidt gensyn, der leverer præcis som forventet.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet på dansk:

Serien om Harry Hole:

1. Flagermusmanden

2. Kakerlakkerne

3. Rødhals

4. Sorgenfri

5. Marekors

6. Frelseren

7. Snemanden

8. Panserhjerte

9. Genfærd

10. Politi

11. Tørst - Læs anmeldelsen her


Enkeltstående:

Headhunteren

Sønnen

 

Serien om fiskeren:

Blod på sneen - Læs anmeldelsen her 

Midnatssol - Læs anmeldelsen her

 

 

Forfatter: Jo Nesbø

oversat af Allan Hilton Andersen

524 sider Modtryk

Anmeldereksemplar

 

Pin It