Pin It

maestro

Dette er den norske forfatters debutroman, og så er det første bind i en planlagt serie.

Geir Tangen er Norges største krimiblogger, lærer og journalist. Lige nu har han orlov for at skrive serien. 

I den lille norske by Haugesund ligger en lille lokal avis. Avisens stjerne er journalisten Viljar Ravn. Året er 2010 og han har netop færdiggjort en artikel, hvor en af de norske ministre får sit sorte privatliv offentliggjort. Men noget sker og fire år efter er Viljar langt fra den mand han var, da han lavede sit glansnummer. Derfor reagerer Viljar heller ikke med interesse og gå på mod, da han modtager en mail, hvor en mand beretter om et planlagt dødsfald han vil eksekvere dagen efter. Men da en kvinde findes død for foden af det hus, hvor hun boede på sjette sal, må Viljar alligevel finde noget af sin gamle sporhund frem. På politigården bliver den 27 årige Lotte Skeisvoll efterforskningsleder. Hun er en dygtig og pligtopfyldende politikvinde, og selv om hun hurtigt finder kvindens fald mistænkeligt, har hun ikke snerten af de grusomheder, der rammer byen i fremtiden. For snart kommer der endnu en mail til Viljar på avisen, hvor endnu et menneske får en dødsdom. Spørgsmålene er derfor mange: Hvem bliver det næste offer, hvorfra har gerningsmanden kendskab til sine ofre og, hvorfor bruger gerningsmanden Viljar som talerør? Lotte kommer på hårdt arbejde sammen med resten af korpset og Viljar må bruge alle kræfter for ikke at falde fra hinanden, for selv om Lotte og Viljar er tvunget til en form for samarbejde, har de hver deres agenda.

 Sproget er yderst letlæseligt, det flyder og gør både handling og figurer spillevende. Handlingen er opdelt i før og nutid, og har skiftende fortællere. Det kunne skabe forvirring, men denne forfatter evner virkelig at skabe realistiske figurer, lade dem leve i handlingen og alligevel holde sig til den enkle fortælling.

 Figurerne er som nævnt både levende og overvejende realistiske. Jeg kom med ind under huden på dem alle, kunne relatere til dem og genkende tanker og handlinger. Politiets del er stor, den er (forhåbentlig) ikke helt realistisk. Dertil begås alt for mange fejl, men dette er hermed også en af de få undtagelser, hvor fadæserne ikke ødelægger min læseoplevelse - det er ganske simpelt en litterær frihed, der spiller solid sammen med plottet.

 Plottet holder - hele vejen. Tangen har skabt en krimi, hvor læseren konstant er på arbejde. Der er hele tiden små spor, antydninger og klare beviser for, hvad vej vinden blæser - og så evner Tangen alligevel at kaste det hele op i luften, gribe det hele og skabe en meget overraskende afslutning.

 Her er ingen superkræfter, lette løsninger eller actionmættede scener. Her er solid krimi med alle de ingredienser en sådan skal have. Jeg har læst rigtig mange krimier, det er svært at finde på nye konstellationer, men jeg må bøje mig i støvet og sige, at det rent faktisk er lykkedes denne debutant at skabe en original og meget solid krimi - tæt på det perfekte.

Det lover virkelig godt for fremtiden, jeg ser frem til de kommende i serien.

 

 

© Bognørden

 

Forfatter: Geir Tangen

oversat af Anders Johansen

365 sider Modtryk

Anmeldereksemplar

Pin It