Pin It

kureren

Denne historiske spændingsroman har vundet flere priser i Norge, og er bl.a kåret som bedste norske krimi 2015.

 Kjell Ola Dahl er nok mest kendt for sin fantastisk kriminalserie om politifolkene Gunnarstranda og Frølich - Jeg har været med hele vejen i den serie, og den er bundsolid, og minder kvalitetsmæssigt om Henning Makell, som er toppen af kransekagen her hos mig. 

Kureren har tre spor: I Oslo i 2015 opdager Turid en annonce for en auktion, der skal sælge et armbånd. Turid er sikker på, at det er det armbånd hun har arvet efter sin afdøde mor, men som forsvandt i 1967. I samme by i 1942 er nazisterne på fremmarch, Ester er jøde, datter af en af byens urmagere og med i modstandsbevægelsen. En dag, hvor hun skal aflevere illegale aviser, opdager hun, at hun er blevet angivet, og undslipper kun med nød og næppe. Da hun når faderens butik, er det kun for at se, at faderen er blevet anholdt og er ved at blive ført væk. Ester søger kortvarrigt hjælp hos sin bedste veninde Åse og dennes kæreste Gerhard. Men Ester må ud af landet og bliver smuglet til Sverige, hvor hun hurtigt kommer i lære som agent. Nogle få dage efter Ester er kommet ud af landet, findes Åse død i sin seng, hendes lille datter ligger i sengen og græder, og der er intet spor efter Gerhard. Politiet og nazisterne lukker hurtigt sagen, da de finder ud af, at Gerhard er modtandsmand - de slutter sagen med at konkludere, at Gerhard selv har slået sin kæreste ihjel og derefter har han forladt sin spæde datter. Kort efter møder Ester så Gerhard i Stockholm, men en aften går det galt og Gerhard dør. Fremme i 1967 er Ester tilbage i Oslo og det samme er Gerhard, der blev erklæret død i 1942! Så nu går Ester i gang med at finde sin venindes drabsmand, og samtidig løse gåderne om, hvad der egentlig skete under krigen.  

Dahl skriver fantastisk, sproget er flydende, levende og i det hele taget bare en fornøjelse at køre øjnene igennem. Persongalleriet er forholdsvis snævert, hvilket giver rum til fordybelse - og det skal jeg garantere for, at læseren oplever. Jeg var til stede i de forskellige tidsaldre, jeg var med som tætteste beskuer og kunne med lethed relatere til samtlige figurer.  

Genren er krimi, men det er en krimi, der lægger vægt på plottet, mange snoede veje mod centrum, og så alligevel en overraskende slutning. Spændingen omkring opklaringen blev fastholdt, og jeg havde mange gæt undervejs - herligt at blive inddraget. Der er intet aktion eller voldsorgie, det er bundsolid handling, med krigen som baggrund. Dahls serie, som jeg er meget begejstret for, har samme kvalitet, og selv om jeg meget gerne snart vil have mere Gunnarstranda, og faktisk også synes temaet med 2. verdenskrig er ved at være søgt, ja så har jeg altså haft en virkelig god og solid læseoplevelse. Dahl er en mester i formidling og solide plot - kendere vil nikke genkendende, nye læsere kan starte her. 

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet i serien om Frølich & Gunnarstranda og anmeldt på Bognørden:

Manden i vinduet

Lille soldat

Den fjerde røver

Sort engel

Kvinden i plastik

Isbaderen – Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Kjell Ola Dahl

351 sider Modtryk

Anmeldereksemplar

Pin It