Pin It

de frosne flammer

Dette er forfatteren, der i min optik er Danmarks bedste indenfor konspirations-romaner. 

Jens Henrik Jensen er uddannet journalist, men er nu fuldtidsforfatter Læs mere her. Jeg har været ovenud begejstret for de to første i serien, og har virkelig set frem til denne afsluttende roman i Danehof trilogien - og forventningerne var tårnhøje.

Lad mig blot starte med at fastslå, at mine forventninger blev indfriet. Det kan være en balanceagt, at fortsætte eller slutte en serie. Læserne har tigget om mere Oxen, og Jens Henrik Jensen leverer igen varen - det har været endnu en fornøjelse.

Niels Oxen bliver samlet op af en kvindelig læge i den svenske skærgård efter hans bådulykke. Mens danskerne tror han er død, bliver Niels behandlet og kommer stille og roligt på benene igen. Men Niels vil renses, han vil bevise, at han ikke er morder og hans vil se sin søn Magnus igen - Der er bare lige det problem, at i samme sekund Niels viser sig, så vil Danehof få ham slået ihjel. Niels skaffer sig en ny identitet og tager tilbage til Danmark, hvor han opsøger nogle tidligere soldaterkammerater og Margrethe Franck fra PET. Men Danehof har også været hårde ved Franck, hun blev fyret sammen med sin chef og dennes nevø, og Danehof sørger stadig for, at de tre ikke får lejlighed til at få ro i sindet og brød på bordet. Oxen vil finde den mand, der begik mordet han er anklaget for, og han vil til bunds i, hvem Danehof er, men det er umuligt alene og "død" Så da Francks tidligere chef Mossman inviterer til møde, bliver det begyndelsen på endnu et samarbejde mellem Oxen, Franck, Mossman og Sonne. Spørgsmålet er så, hvem der kommer ud fra denne kamp i live, om firkløveret kommer ind under huden på Danehof og hvem, der kan stole på hvem?

Det har været et herligt gensyn med de kendte figurer, Oxen og Franck i hovedrollerne. Selv om det er nogle år og mange andre romaner, siden jeg læste forgængeren, så var jeg meget hurtigt inde i Oxens univers igen. Figurerne er igen bundsolide i portrætteringen, de er levende og stort set realistiske i tanker og handlinger. Selv om genren ofte rummer det, forfalder forfatteren ikke til superman gerninger, lette løsninger og kunstige kampe - det er en meget stor force, jeg er vild med det.

Sproget flyder, handlingen er levende og fanger fra første færd. Præcis som de to forgående, var dette en roman, der stort set læste sig selv, jeg kunne simpelthen ikke lægge den fra mig, før den sidste side var vendt.

Det er top underholdning, herligt velkomponerede konspirationsteorier, mange gisninger og løse ender, der hele tiden holder læseren til ilden. Og så bindes alle ender til slut, legende let og meget selvfølgeligt. Knivskarpt plot, solide figurer, og en handling, der for tredje roman i rap, bare holder hele vejen. Jeg fastholder, at JHJ er Danmarks bedste indenfor denne genre, han cementerer dette med denne super roman, og så er der egentlig kun to ting tilbage: den kedelige ventid til der kommer nyt fra JHJ og så: Ryd kalenderen, slå benene op og kom med indenfor hos den danske magtelite - endnu en mustread.

 

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet i serien og anmeldt på Bognørden:

De hængte hunde - Læs anmeldelsen her

De mørke mænd - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Jens Henrik Jensen

480 sider Politikens Forlag

Anmeldereksemplar

Pin It