Pin It

den hengivne hr x

 

Forfatteren er en af Japans mest populære

han har vundet flere priser og flere af hans romaner er blevet filmatiserede.Nu skal de danske læsere så stifte bekendtskab med denne store japanske succes.

Matematikgeniet Ishigami underviser på et middelmådigt gymnasium, hvor de unge ikke gider matematikken. Han bliver hemmeligt forelsket i den nye nabo, den enlige mor Yukawa, der bor sammen med datteren Misato. Yukawa har tidligere været værtinde i forskellige barer, men i takt med at hendes voldelige eks. mand finder hende, skifter hun job. Nu arbejder hun i madpakkebutikken, der ligger tæt ved det gymnasium, hvor naboen Ishigami arbejder. Ishigami køber altid sin mad der, får at få et glimt af Yukawa, men ellers er de to naboer ikke på andet end goddag og farvel. Det ændres drastisk da Yukawas eksmand igen finder hende. For han går til angreb på både mor og datter, og pludselig har de to et lig i lejlighede. Ishigami beslutter sig for at hjælpe sin store kærlighed, og fabrikerer et vandtæt alibi til naboen - problemet er bare, at politiet er meget vedholdende, og at Ishigamis gamle ven nu arbejder sammen med politiet. Hvor langt vil naboerne gå for hinanden, og kommer politiet nærmere sandheden?

 Romanen er yderst velskrevet, læsere, der holder af Murakamis romaner, vil med sikkerhed også blive begejstret for denne herlige krimi. Den er dyb, levende og meget japansk, og jeg havde en skøn læseoplevelse, fra start til slut.  

Persongalleriet er smalt, det gør, at der er rigelig tid til at fordybe sig i figurerne, og det var en sand fornøjelse. Her er ingen store armbevægelser, her er kultur, stramme omgangsformer og et levende japansk univers. Som dansk læser, kan man have svært ved at forholde sig til omgangsformer og den meget konservative kultur, men jeg var til gengæld fuldkommen til stede i den japanske by -og hvilken fornøjelse.

 Romanen har fire fortællere, hvoraf de to udgør modpolerne til naboerne og skal forsøge at opklare mordet. Jeg har ikke kendskab til, hvordan det japanske politi arbejder, men jeg kan sige, at deres opklaringsarbejde i denne roman, var spillevende, og virkede yderst realistisk. Dette er derfor en virkelig original roman, den leverer plottet, den holder spændingen og den er som nævnt, en fryd for læsere, der holder af Japan og det japanske.

En af sommerens must reads.

 

         

© Bognørden

 

Forfatter: Keigo Higashino

oversat af Mette Holm og Jonas Steno Olsen

308 sider Modtryk

Anmeldereksemplar

Pin It