Pin It

sprogheksen

Sprogheksen er tredje sprog-bind for børn fra 3 år

De to kvinder er tilbage med endnu en børnebog om sprog, denne gang handler det om syntaksen (sætningernes opbygning) Maria Rørbæk er uddannet journalist. Hun har haft egen journalistisk virksomhed og arbejder på Fagbladet Socialpædagogen. Maria Rørbæk debuterede som børnebogsforfatter med ”Farvel sut, sagde krokodillebarnet, og har siden udgivet adskillige børnebøger. Siri Melchior, har en BA i Kunsthistorie og er uddannet i animation. Som forfatter og børnebogsillustrator debuterede Siri Melchior med ”Spøgelser, der ville være prinsesse”


Anna og hendes storebror Anton, er taget med farfar på tur. De har spændt campingvognen på farfars bil og er kørt ud i landet. De er kørt ind i skoven for at overnatte og da Anna vågner næste morgen er noget helt galt. Farfar farer rundt og leder efter en bog, og han lyder slet ikke som farfar:

»”Nu er det så, børn. Af med dagen og i gang med dynen. I skal ud af gardinet og trække sengen fra”«

»”Der er jo fuldstændig sprog i mit rod,” sagde han. ”Det læser helt forkert, når jeg lyder”«

Da farfar finder bogen fortæller han Anna og Anton om sprogheksen, der bor langt inde i skoven – den skov, som de er i lige nu – og kommer man for tæt på hende, så kan man blive forhekset, så man begynder at tale mærkeligt. Farfar er tydeligvis blevet forhekset, så nu må de prøve at hjælpe farfars sprog tilbage til normalt igen. Der er bare lige det problem, at det tryllepulver, der skal bruges, findes i sprogheksens hus, og så skal det tages inden solen står højst på himlen – når de det?

Dét at ændre syntaksen, lave vrøvlesætninger, er ikke at forveksle med vrøvleord – men, det har samme fantastiske resultat: sproget leges ind i børnene og lægger en vigtig bund i forståelsen og brugen af ord og sætninger, hvilket kommer barnet til gode i al fremtid. Både professionelt og privat, har jeg haft virkelig gode erfaringer med at lege sproget ind, det giver et solidt fundament at bygge videre på. 

Læg dertil, at selve legen med ord og sætninger, er en fantastisk anerkendende måde at være sammen med barnet på. Bogen henvender sig til børnehave- og indskolingsbørn. De mindste vil nyde også de herlige enkle illustrationer, mens de større børn og voksne, får rig mulighed for at fortsætte, hvor ”Sprogheksen”stopper. At ændre syntaksen er som oftest lig med grin - vrøvleord og sætninger, er bare sjove at lytte til. Blandingen af humor og leg, er ligeledes med til at støtte op om en bedre indlæring for børn, der ikke er helt så stærke i sprog.

Jeg er vild med ”Sprogheksen”. Desværre har jeg ikke haft fornøjelsen af de to forgående i serien, men jeg håber og tror, at de har præcis samme høje niveau. Jeg vil på det varmeste anbefale ”Sprogheksen” til både børnefamilier og daginstitutioner. Den er et super underholdende redskab til sproglig udvikling, brug den som oplæsning, pegebog og/eller idéoplæg til at udvikle barnets sprogforståelse.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet i serien:

Bogstavtyven

Ordtrolden

 

Forfattere: Maria Rørbæk og Siri Melchior

32 sider Gyldendal

Anmeldereksemplar

Pin It