Pin It

king

King, et moderne grumt eventyr i stil med Hans og Grethe etc. er forfatterens 12. udgivelse. Han har vundet Niels Klim prisen tre gange for science fiction udgivelser og har medvirket i mere end 50 antologier.

Simon bor sammen med sin far og mor, og så har han hunden King, som er hans allerbedste ven. En nat vågner Simon fordi han fornemmer, at der er nogen eller noget i hans værelse. Simon står pludselig ansigt til ansigt med et grufuldt monster, der er tydeligvis er ude efter Simon. Men Simon har ikke tænkt sig at blive overfaldet af monsteret, så han løber alt, hvad han kan – væk fra værelset og huset. Et andet sted i huset vågner Simons far Laust og hunden King. Laust finder ud af, at Simon ikke er i huset, så han løber ud i den mørke nat for at lede efter sin søn. King kan også mærke, at noget er helt galt med Simon, så han springer kæderne og løber efter sin ejer. Nu går jagten ind på at finde og redde Simon, men det viser sig hurtigt, at det er meget mørke og meget stærke kræfter, der er på spil. Så spørgsmålet er, om det overhovedet er muligt at redde Simon, eller sig selv?

Sproget er flydende og helt i børnehøjde. Dog synes jeg, at der indimellem indsniger sig lidt for ”voksne” tanker og handlinger i forhold til bogens præsentation. F.eks. i afsnittet omkring faderens gennemgang af ægteskabet og hans følelser omkring sin kone, bliver for voksent – det er synd for en ellers rigtig fin børnebog. Forfatteren har så valgt at udskifte eventyrets gængse magi med det overnaturlige og lidt science fiction. Dét og så de grufulde streger, giver en moderne fortælling, der er stikker ud i mængden af eventyr.

Målgruppen er udskolingen, som selvlæsning eller som tematisk indslag. King kan også bruges som højtlæsning med samtale. Jeg vil dog mene, at bogen henvender sig mere til mellemskolebørn ca. 10-12 årige, der gerne vil have gys og gru. Og så er det egnet til temaer omkring eventyr, for dette er i dén grad et upoleret eventyr, der stikker ud fra mængden.

King er et moderne eventyr af den gode gamle slags. Den slags, hvor realisme har sparket feelgood og lykkelige slutninger ud af bagdøren. King er en hård fortælling, en fortælling, der kræver gode børnenerver. Men det er også en herlig forfriskende fortælling, der sætter perspektiv på både livet og læsningen. Moderne i sin fortolkning - gammeldags i sin mangel på den lykkelige slutning. 

Lærer, pædagog eller familie – King kan bruges i mange sammenhænge. Det er ofte sundt at få nye input, at blive udfordret og måske se sin frygt i øjnene – King kan med garanti åbne nogle af de døre.

 


© Bognørden

 

Forfatter: Amdi Silvestri

Illustrator Christoffer Gertz Bech

39 sider Calibat

Anmeldereksemplar

 

Pin It