Pin It

orkansaesonen 0

Ny roman fra prisvindende Riebnitzsky

Anne-Cathrine Riebnitzsky er nok mest kendt for romanen "Forbandende yngel", der gav hende de gyldne laurbær. Men Bognørdens første møde med forfatteren, herværende "Okansæsonen og stilheden" er faktisk hendes femte udgivelse.

Romanen er herligt letlæselig, sproget flyder, og selv om der indimellem mangler angivelse af, hvilken person der fortælles om, er romanen levende og fængende. 

Præsten Monica er gift med videnskabsmanden Johan, de har alt, hvad de kan ønske i deres ægteskab, men Monica trænger alligevel til at træde et skridt tilbage og tage et hvil. Hun ankommer til Guatemala for at besøge en dansk bekendt og slappe lidt af. Monica møder Nory, som er datter af en stor narkosmugler, men er opvokset på børnehjemmet, og hvis eneste store ønske er at komme til USA. Hjemme i Danmark er Monicas veninde Beate stadig i sorg over tabet af hendes mand, et år tidligere. Beate er forsvarsadvokat, jæger og datter af en meget sortseende mor, der bor på plejehjem. Beate er tynget af skyld over mandens død, og har svært ved at se lyset i livet. Lettere bliver det ikke, da hun opdager, at jagtvennen, politimanden Hans, er forelsket i hende. Barndomsvennerne Marcus og Benjamin har nedsat sig som puschere og kurerere, de tøver ikke med at overskride rockernes grænser, men alle handlinger har konsekvenser, og en dag bliver livet knap så let for de to venner. Personernes veje krydses, og spørgsmålet er så, om det bliver til gavn eller skade - under alle omstændigheder bliver det til ændrede livsbaner.

Figurerne er levende og yderst realistiske, jeg var med inde under huden på dem alle. Jeg kunne relatere til dem, og sætte mig ind i deres tanker. Tanker om bl.a. skyld, kærlighed, dumhed, selvtægt og håb. Denne roman er formet til at kunne indeholde mange af os, for trods vores forskelligheder, er vi mennesker, og træffer daglige valg - nogle bedre end andre. Og så er der et meget dybt billede af et menneske, der i desperation, føler sig nødsaget til at øge selvtægt. Det emne er jo evig aktuelt, og selv om det naturligvis er ulovligt, for handlingen i denne roman, alligevel en anden side på en sådan gerning.

Mennesker handler, de fejler ind imellem, men kan man rejse sig igen, selv om man har dummet sig, begået mord eller svigtet? Romanen er således en solid samling af menneskeskæbner, der stiller krav til læserens moral og empatiske evner. Temaerne er dagligdags, og derfor rammer forfatteren bredt - og hårdt. Læs den!

 

 

© Bognørden

 

Forfatter: Anne-Cathrine Riebnitzsky

343 sider Politikens Forlag

Anmeldereksemplar

 

Pin It