Pin It

frokennarvik 

Nyt fra forfatteren bag Lyngby trilogien

Thorstein Thomsen er min absolutte favorit indenfor dansk skønlitteratur. Jeg har læst samtlige voksenromaner med meget stor begejstring, og senest også en roman for børn. Læs mere om de forgående udgivelser under anmeldelsen.

Frøken Narvik er en slægtsroman, der udspiller sig årene 1921-1978. I Narvik, oppe i nordnorge, kommer Anne til verden, hun er datter af en udviklingshæmmet mor og en tilfældig knægt, der snød moderen. Anne vokser op på familiens pensionat, sammen med sin mormor, mor, to mostre og en onkel. Men anden verdenskrig udbryder, og det vender op og ned på familiens liv, ikke mindst Annes, da en ung dansk/tysk soldat banker på pensionatets dør. Anne og Christian forelsker sig i hinanden, og får, trods omstændighederne, nogle fine år sammen inden krigen og skæbnen flår dem fra hinanden. Anne, der venter Christians barn, bliver udstillet som tyskertøs, mens Christian er havnet i russisk fangeskab. Anne må væk fra Narvik, væk fra sladderen, væk fra de tunge bånd, der holder hende fanget i familiens hus, og frem for alt må hun finde ud af om Christian er i live, og det bringer hende til Danmark og Holger som hun gifter sig med. Christian på sin side, kan ikke flygte, han er spærret inde og russerne er ikke blide fangevogtere. Og da han endelig bliver sat fri, er det på mange måder et andet mennesker, der giver sig til at lede efter sin familie - og Anne.

Det, jeg holder så meget af ved Thomsens forfatterskab, er han sublime evne til at skabe bundsolide portrætter, portrætter af figurer, der kunne være hvem som helst figurer, som læseren kan genkende og relatere til. Denne roman er præcis så levende som de forgående, jeg var til stede hvor handlingen bragte mig hen. Og så oplevede jeg noget ganske sjældent: faktisk brød jeg mig ikke rigtigt om figurerne, tiden, skæbnen og livet har naturligvis formet dem, men flere af deres valg, vakte min modvilje. Og alligevel var jeg til stede i universet, jeg var fanget og deltog i fortællingen - det var en sjælden glædelig oplevelse. Sproget er, helt i vanlig stil, flydende, tidstypisk og opbygget så læseren udelukkende skal beskæftige sin med handlingen. Siderne vender sig selv.

Da fortællingen strækker sig over den lange periode, er romanen ligeledes, en historisk fortælling om både familiemæssige og samfundsrelaterede forhold. Jeg oplevede faktisk det uventede, at jeg lærte noget om min egen by. Jeg anede ikke, at der i denne by, hvor jeg har boet siden mit 8. leveår, har været et kendt og anerkendt keramikværksted. Så jeg har oven i skæbnefortællingen om Anne og Christian, altså også fået udvidet min viden om min by - det var ganske uventet og meget lærerigt.

Frøken Narvik er derfor et familieportræt, et billede af, hvordan skæbnen og vores valg kan påvirke i generationer. Som ringe i vandet, får handlinger større og større konsekvenser, nogle gode, andre mindre gode. Denne rå og vedkommende roman viser begge sider, for dette er en roman, der sætter store spor både under og efter læsning.

Endnu en perle fra Thorstein Thomsen, der bare kalder på at blive læst.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udgivelser:

Voksenromaner:

 

Lyngbytrilogien:

1 - Bare vi har hinanden

2 - Roser til mor

3 - Han er min bror

 

En lille lejlighed i Nice

Den, der hvisker lyver

Sne på hendes ansigt

At elske Charlotte

Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine

Bellmanns Guitar - Læs anmeldelsen her

 

Børnelitteratur:

Fortællingerne om Frede - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Thorstein Thomsen

367 sider Rosinante

 

Pin It