Pin It

fortallingerneomfrede

Tre bøger i én og samme udgave om Frede

Denne nyredigerede samling, er en sammenlægning af; Fortællinger om Frede, Flere fortællinger om Frede og De sidste fortællinger om Frede. Thorstein Thomsen har et omfangsrigt forfatterskab bag sig, indenfor både børne- og voksen litteratur. Han har længe ligget helt i toppen af min favoritliste, jeg startede bekendtskabet med Lyngbytrilogien, og har været fanget siden. Til gengæld har jeg ikke tidligere stiftet bekendtskab med børnelitteraturen, så dette var debut til både Frede og den "nye" genre.

Sproget er yderst levende og flyder herlig let, selv med tanke på, at dette er en bog for børn, er det en usædvanlig velskrevet samling. Her bliver børnene mødt i øjenhøjde, og de store børn bliver fastholdt i den velkomponerede og iderige samling.

Frede er 8 år da vi møder ham, Frede bor sammen med sin far da hans mor flyttede til Århus og Frede valgte at blive hos sin far. Frede bor i en ejendom med huse på tre sider og en gård i midten, Frede bor på 1. sal, ovenpå den ældre Fru Bruhn og ved siden af Betty og hendes mor. Frede og Betty er bedste venner, de er stort set altid sammen, de får masser af ideer, nogen bedre end andre, og sammen med den noget ældre Kjeld, laver de narrestreger i rå mængder - men altid i en god sags tjeneste. F.eks. vil Frede meget gerne hjælpe Kjeld med at finde arbejde, så de kaster sig bl.a. over ålefiskeri, tøndesalg og møbelpolering, men på en eller anden måde, går tingene aldrig rigtig som de var planlagt. Frede opfinder også en rydde-op maskine, han finder en noget alternativ frisør, og han bytter sin nye cykel for en tam and. Kort sagt; Frede og hans venner er sprængfyldt med spilopper, Fredes far er en yderst tålmodig og hårdt prøvet sjæl, der forsøger at holde styr på Frede - med svingende held. Men et er sikkert; der er aldrig kedeligt omkring Frede.

Fortællingerne om Frede, indeholder alt det historier skal indeholde; eventyr, alvor, morale og masser af drengestreger. De er, for de voksne læsere, fyldt med nostalgi, og giver anledning til mange gode grin og snakke. Samtlige figurer er spillevende og formet således, at bogens realisme driver ned af siderne. Læseren glemmer alt om, hvad der kan lade sig gøre, f.eks. at Fru Bruhn er barnløs i begyndelsen, og senere, på plejehjemmet får en søn. Eller at Fredes far ser gennem fingrene med de mange narrestreger - det her er en eventyrlig rejse gennem et univers, tæt på det perfekte.

Jeg er som nævnt, meget begejstret for Thomsens romaner, nu kan jeg så glæde mig over, at denne helstøbte forfatter, evner at føre mig til de øvre luftlag indenfor både børne- og voksenlitteratur. Jeg har læst en del børnelitteratur, både professionelt og privat, men jeg vil lægge hovedet på blokken og erkende, at denne samling, er den absolut mest komplette jeg til dato har læst. Jeg nød hvert sekund af den, og kan ikke vente, til jeg engang skal læse den for kommende generationer af familien. Dette er en samling, der så afgjort er en nødvendighed i enhver børnefamilie, jeg garanterer super underholdning i mange år frem.

 

 

© Bognørden

 

Forfatter: Thorstein Thomsen

333 sider Turbine forlaget

Anmeldereksemplar

 

 

Pin It