Pin It

detfjerdemenneske

Dette er forfatterens anden roman

"Det fjerde menneske er en selvstændig toer efter Drengen, der aldrig kom hjem. Samtidig er det også første del i en planlagt serie. Udover forfatterskabet, har Garmark gjort karriere som både lærer og skuespiller i mange år.

Antarktis 2012, Forskeren Pavia Olsen er på vej til endnu et ophold på den hemmelige forskerstation Odin. Men på vej til stationen ser han udbrændte køretøjer og døde forskere og hunde. Det viser sig, at der er udbrudt en virus blandt forskerne, den medfører en lynhurtig og meget smertefuld død. I Slovenien i 2014 vågner en mand op i en kiste, han er slemt skadet af skudsår og slag og med hukommelsestab. Kun med nød og næppe lykkedes det ham at undslippe de mænd, der stadig er ude efter ham. Da han ankommer til Venedig får han små flashbacks og finder ud af, at han hedder Martins. Men inden han finder flere brikker til hans eget puslespil, bliver han igen forsøgt likvideret. Og endelig finder Martins ud af, at han har været "problemknuser" eller lejemorder, og han har haft en kuffert med en dødelig virus i sin varetægt - den kuffert er nu væk. Det bliver starten på en hæsblæsende jagt gennem Europa, dels for at holde Martins efterfølgere fra livet, og dels for at finde kufferten og forsøge at undgå, at virussen falder i de forkerte hænder.

Sproget er sådan set fint, dog er der indimellem meget lange, tunge og gentagende, videnskabelige afsnit om DNA, virus og menneskets oprindelse. Jeg anerender, at det skal forklares i begyndelsen, for at give læseren et indblik i handlingen. Men jeg synes det afbrød læseflowet og blev en anelse for roddet og tungt.

Persongalleriet er mangfoldigt, men det er forholdsvis let at holde redde på dem. Jeg havde dog det problem, at jeg ikke rigtig kan mærke personerne, jeg kommer ladrig rigtigt ind under huden på dem, og får derfor ikke oplevelsen af, at fortællingen er levende. Dertil kom, at en del af deres handlinger bliver en kende for meget for mig, Martins er "super-agent" men laver en mængde fejl ect. Jeg ville meget gerne have haft stærke figurer, der optrådte langt mere realistiske - specielt med øje på, at dette var første i en planlagt serie.

Spændingsromaner med videnskabstemaer er godt repræsenteret i litteraturen i dag, derfor er der ikke noget nyskabende i Det fjerde menneske, den passer på mange måder ind i genren; Actionpræget agent skal kæmpe mod flere fjender. Men romanen var faktisk underholdende trods det noget stereotype tema.

 

 

© Bognørden

 

Forfatter: David Garmark

344 sider Turbine

Anmeldereksemplar

Pin It