Pin It

denkongeligeautomobil

Egyptens Litterære Konge er tilbage

og han sidder rigtig godt på tronen.

Jeg læste med stor fornøjelse Yacoubians Hus, som er forfatterens debut, derfor var forventningerne til dette nye hus virkelig høje - og lad mig bare starte med at sige, at de blev til fulde indfriet - Dette er sublim fortællekunst.

Denne roman har som forgængeren omdrejningspunkt, et til lejligheden, opfundet hus, solidt anlagt i den Egyptiske kultur og er befolket med de mest levende og fantastiske personer, på godt og ondt. Romanen er virkelig velskrevet,siderne vender sig selv og de små 600 sider flyver afsted.

Her er så mange sproglige perler, at alene denne samling vil kunne indbringe forfatteren en solid indtægt ved siden af. Romanen emmer af politik, magt(misbrug) og faktisk ret meget af sex.

Historien udspiller sig omkring automobilklubben, vi starter dog med at komme helt tilbage til Tyskland og følge den første bils tilblivelse. Herefter flyver vi direkte ind i det engelsk besatte Egypten i 1940 og 1950 ´erne.

I klubben møder vi alle dele af det daværende Egypten: Kongen og hans korrupte tjener, den magfulde og racistiske engelske direktør Mr. Wright, de mange fattige "øvre egyptere" der er håndplukket til de slavelignende forhold i klubben og frem for alt møder vi familien fra det bedre borgerskab, der mister alt i deres hjemby og derfor drager til Cairo for at tjene til dagen og vejen.

Vi følger både faderens arbejde i klubben og hans kamp for at få pengene til at slå til.

Vi følger de fire børn enkeltvis, er med på sidelinjen mens deres live udfoldes i vidt forskellige retninger, ligefra ægteskab til undergrundsbevægelsen, der kæmper for et frit Egypten.

Kapitlerne veksler mellem de forskellige personer, det virker utrolig stærkt, det skaber en spænding og en herlig metode til at inddrage alle personer.

Alle personer er fuldkommen levende og realistiske, dette galleri er noget af det bedste jeg har lag mine øjne på, alle dialoger er ligeledes spillevende, samlet set er det en fuldkommen fantastisk oplevelse.

Jeg er så begejstret, at jeg har besluttet at tilføje et ekstra trin på min bedømmelses-skala, denne roman er sublim både i de enkelte dele, og i sin helhed- dette skal belønnes og derfor ender jeg på hele 6 hjerter.

LÆS DEN!

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet på dansk:

Yacoubians hus

 

Forfatter: Alaa al-Aswany 

på dansk ved Elisebeth Moestrup

572 sider Hr. Ferdinand

 

Pin It