Pin It

hele vejen til dig

Debutroman om og af folk i den svenske forlagsbranche.

Forfatterparret Nevala og Karlsson, der også danner par privat, debuterer her med ”Hele vejen til dig” Begge har en lang forlagskarriere bag sig; Tiina som PR-ansvarlig og Henrik som forlægger.

Liv er forlagsredaktør i Stockholm, og en hårdt prøvet kvinde. Privat kører parforholdet på pumperne og eksistentielle spørgsmål ulmer konstant. På jobbet er Liv presset af en chick lit forfatter, der tror hun er størst af alle, men ikke bestrider formidlingens kunst, og ikke holder sig tilbage for at kime Liv ned døgnet rundt. Bedre bliver det ikke af, at Livs kæreste er helt sikker på, at forfatteren er forelsket i liv. Og helt galt går det, da Liv bruger deres ferie til at arbejde med og på forfatterens kommende roman. Derfor befinder Liv sig, en sen aften, på en øde græsk strand.
Her falder Liv i snak med Jens, som hun har mødt et par gange i den forgangne ferieuge. Jens er lektor i litteratur på et Universitet i Lund. Han er på ferie med hele den pukkelryggede familie, og er ikke ret vild med det. Jens´ morbror har inviteret familien til Grækenland for at fejre sin runde fødselsdag, men Jens synes, der er for mange våde varer og for megen snak. Jens er nemlig lige blevet skilt og er flyttet ind i en tom lejlighed, hvor han kan savne sin ekskone i fred og ro. Og, det har han sådan set også tænkt sig at bruge ferien i det græske på – at savne og tænke.
Den nattemørke græske strand, danner rammen om Liv og Jens´ første vigtige møde. Et uheldigt sammenfald og flere møder senere må de to indse, at ikke meget i livet, går efter en lineær plan. At man på et tidspunkt må finde sig selv og sin egen vej, at der ikke findes noget, der er ”det rigtige tidspunkt” Spørgsmålet er så bare, hvilken vej, der er den rigtige for dem?

Sproget er herligt letlæseligt, lavt lixtal, små kapitler og en herlig skarp opdeling gør, at ”Hele vejen til dig” er en roman, der kan læses af alle og alle steder, der let at gå til og fra og så forlanger den sådan set bare, at læseren holder bogen op foran øjnene – så vender siderne sig selv.

Persongalleriet er rimelig snævert: de to hovepersoner og hver deres omgangskreds på job og i privaten. Det giver god plads til figurerne, en plads, som forfatterne har fyldt ud på fin vis. Samtlige figurer er levende i både ord og handling, og et godt stykke hen af vejen, er de også realistiske. Jeg vover påstanden, at samtlige læsere, vil kunne genkende dele af sig selv i figurerne.

Temaerne er taget ud af dagligdagen og vil med garanti vække genkendelse i større eller mindre grad. Jeg nævner her en smule: Problematikken om familien - De kan være træls og pinlige, men på den anden side, elsker vi dem for det de gør og er. Professionelt kan vi blive nødsaget til at gøre og/eller sige ting, der strider imod vores moral og holdninger. Men, vil vi beholde jobbet, så er det ”bare” om at rette ind. Og endelig vil jeg fremhæve dilemmaet omkring familiekonstellationer: Skal vi have børn eller skal vi leve livet? Hvad nu, hvis den ene vil have børn og den anden part ikke vil være med – kan man overhovedet være i et forhold, hvor man ikke ser ens på eksistentielle punkter?

”Hele vejen til dig” er chick lit i sin reneste form – med forviklinger og et væld af følelser. Men, netop de mere alvorlige temaer, har givet den en klædelig kant, der afholder romanen fra at blive for banal. Så, her får du et rigtig godt bud på en sommerroman, der underholder og vækker eftertanke, mens den givet et smil på læben. Jeg er spændt på, hvad parret finder på til næste gang.

 


© Bognørden

 

Forfatter: Tiina Nevala & Henrik Karlsson

oversat af Christa Leve Poulsen

398 sider People´s Press

Anmeldereksemplar

Pin It