Pin It

ballonerforbudt

Robert Zola Christensen har adskillige udgivelser på sit forfatter CV

, der rummer både børnebøger, fagbøger, krimier og romanen Aldrig så jeg så dejligt et bjerg (Gyldendal 2009) Bognørden har tidligere anmeldt en af forfatterens børnebøger, se nederst på denne side.

På et svensk universitet sidder den danske lektor. Han er en mand i sin bedste alder (synes han selv) mens hans mangeårige hustru Annika, der fylder 40 lige rundt om hjørnet, faktisk er for nedadgående på alle områder. Lektoren synes selv han er en betydningsfuld mand, og er uforstående overfor omgangskredsens manglende respons på hans vittigheder, udsagn og blotte tilstedeværelse. En dag banker den russiske Olga på hans dør, hun vil gerne have feedback på en gammel opgave og bede ham være vejleder på hendes kandidatopgave om dansk litteratur. Lektoren vil egentlig bare koncentrere sig om sin forkærlighed for skilte, skrive oplæg til sine foredrag og så synes han ikke, at Olga er nogen særlig god studerende. Men tingene ændrer sig, for Olga er alt det Annika der hjemme ikke er, og inden Olga ser sig om, har Lektoren og hun startet et seksuelt forhold, der som regel udfoldes i universitetets bederum. Men heller ikke Olga er som lektoren gerne vil have hun skal være, og snart har den "gode mand" fået malet sig op i et hjørne, hvor både hans privatliv og hans job kan være i overhængende fare.

Lektoren er fortælleren gennem hele denne korte roman. Han er spillevende og står knivskarpt hos mig som læser. Jeg kom helt ind under huden på ham, oplevede hans frustrationer over verdens manglende indsigt, jeg var helt på det rene med hans høje tanker om egne kvalifikationer og endelig kunne jeg med stor interesse og på helt tæt hold, føle hans store rejse mod en form for erkendelse.

Med sine 136 sider er dette jo en meget kort roman, men jeg må sige, at forfatteren evner at skabe fylde og det er således ikke kvantiteten, men derimod kvaliteten, der står tilbage og har givet mig en rigtig god læseoplevelse. For forfatteren evner at skabe et billede og et univers, hvor figurerne fremtræder som både levende og realistiske med alle de kanter vi mennesker nu indeholder. Jeg ville ikke holde mange timer i lektorens selskab, men trods min antipati formår forfatteren at skabe en platform, hvor jeg faktisk kan se ind i mennesket og indimellem også relatere til lektoren.

Kort sagt: Balloner forbudt er en underholdende roman om en misforstået mand, der både vil blæse og have mel i munden. Velskrevet, levende og frem for alt, en roman, der lover rigtig godt for fremtidige udgivelser.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet og anmeldt hos Bognørden:

En hat med grønne vinger - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Robert Zola Christensen

136 sider Forlaget Arabesk

Anmeldereksemplar

Pin It