Pin It

elsk din fjende

Elsk din fjende? er blevet til efter forfatterens rejse til det krighærgede område Palæstina og Israel. Bogen er fiktion, men er bygget op på iagttagelser, fortællinger fra folk i området og research. Pernille Bernitt Sommer er læreruddannet og tilbyder både foredrag og undervisningsforløb med baggrund i hendes debutroman. 

Romanen udspiller sig i 2013 og 2014 - primært på Vestbredden. Ibrahim er kristen Palæstinenser og læser til læge, desværre inde på israelsk område. Desværre fordi det israelske militær opretter kontrolposter, hvor de vil og generer palæstinenserne mest muligt. Således må også Ibrahim finde sig i at blive tilbageholdt og ydmyget - for ikke at nævne, at han misser sin eksamen fordi det israelske militær leger med ham. Men snart lysner Ibrahims liv for han møder Natalie, som også er kristen palæstinenser. Natalie er illegalt i Betlehem, hvor hun vil have en uddannelse og derfor er hun flygtet fra Gaza. I København sidder Astrid som hjælpelærer for en dansk/palæstinensisk dreng, der aldrig har set Palæstina pga. krigene dernede. Astrid bliver interesseret i konflikten og rejser til vestbredden for at forsøge at finde hoved og hale i tingene dernede. I Palæstina møder Astrid Ibrahim og Natalie ligesom hun i Israel møder soldaten Mark og den tidligere soldat Taly. Taly lever med frygt og stor skam efter at have deltaget i utallige voldsomme overgreb på uskyldige palæstinensere. Mark derimod virker stålsat i sin magt og har et åbenlyst og stort had til arabere. Trods de åbenbare modsætninger, flettes de fire skæbner sammen og så vil det vise sig om hadet bliver større eller om der er rum til menneskelighed.

Romanen er bygget op som fortællinger af og om de fem figurer. Alle er i tredjeperson, og der er faktisk en stor skam, for det - og så manglende sproglig redigering - giver en distance som romanen ville have haft gavn af at udviske. Derudover er romanen skrevet i et flydende sprog og trods det tunge tema, er den forholdsvis letlæselig.

Konflikten Palæstina/Israel er jo en lang og grusom fortælling om magt og, hvor langt mennesker vil gå for at skaffe sig den magt. Det er ingen lette løsninger, familier er smadret, hjem er jævnet med jorden, og livet på begge sider af muren er fyldt med frygt. Forfatteren har forsøgt at give et billede af netop disse fakta og det lykkedes hende faktisk at give læseren et objektivt billede af, hvordan livet kan være på de kanter.

Vil du læse en fortælling om at leve på vestbredden, have et lille indblik i de mange konflikter der bor i menneskerne dernede og samtidig få en lille fin fortælling om venskab og kærlighed, så er Elsk din fjende? et fint bud på læsningen, ligesom jeg stærkt vil anbefale den Israelske dokumentar: The law in these parts. Forfatteren mener selv, at hun er i stand til ikke at vælge side - al den skade der er forvoldt, de ubeskrivelig store menneskelige konsekvenser det har - oven i købet på begge sider.

 

© Bognørden

 

Forfatter: Pernille Bernitt Sommer

219 sider Pernille Bernitt Sommer

Anmeldereksemplar

Pin It