Pin It

deudodelige

De udødelige er den amerikanske forfatters anden roman.

Hun er uddannet i moderne litteratur og har med ”De udødelige” fået sit store gennembrud både i USA og internationalt. Romanen, der har været fem år undervejs, har været en New York Times Bestseller og så er den solgt til udgivelse i mere end 30 lande.

De udødelige tager sin begyndelse en varm sommerdag i 1969. De fire jødiske Gold søskende: Varya (13), Daniel (11), Klara (9) og Simon (7) keder sig i ferien. Så da Daniel foreslår noget, der kan give et spændende afbræk i kedsomheden, er de fire søskende ikke sene til at samles om Daniels forslag. Derfor opsøger Gold børnene en spåkone. De vil have hende til at forudsige, hvornår de skal dø. Det er der kammerater, der har haft stor glæde af, så det virker som noget, der bare skal prøves. Og da de fire søskende er en solidt sammentømret flok, finder da også kvinden og får deres forudsigelser. De får deres dødsdatoer som ønsket – og får et chok. For deres forudsigelser er på ingen måde, hvad de havde regnet med, og da de jo kun er børn, havde de på ingen måde kunnet forudsige, hvor skæbnesvangert dette besøg kan blive. Men fakta er, at den besked de hver især fik, sætter sig dybt i de fire børn, og kommer til at have enorm betydning for, hvordan de lever deres liv – sammen og hver for sig. Herefter følger fire årtier med hvert barns fortælling: Simons udspiller sig i slut 70´erne og start 80´erne. Klaras i 80-90´erne, Daniels i 90-00´erne og endelig Varyas i 2006-2010. Fire meget forskellige livsbaner trods den samme start. Fire søskende, der er meget forskellige, har meget forskellige evner og bruger dem lige så forskelligt. Men fælles er alligevel, at den forudsigelse de fik som børn, sidder dybt i dem og har styret deres liv fra den dag, de fik den. Spørgsmålet er så, om de overhovedet skal tro på kvindens forudsigelser, og ifald de vælger at tro på dem, hvordan skal de så forvalte den ”viden” de fik som børn?

Chloe Benjamin mestrer til fulde at formidle dybe, realistiske og yderst levende figurer. Hun mestrer at tilpasse sproget til de aktuelle tidsaldre, hun mestrer at skifte bagtæppet så fortællingerne udspilles i det tidsmæssigt korrekte univers. Og endelig mestrer forfatteren at skabe stærke figurer, hvis fortællinger kryber langt ind under huden – og bliver siddende. Specielt Simon er ekstremt stærkt og godt portrætteret, han krøb hurtigt langt ind under huden, og sidder der faktisk endnu.

Børnenes livshistorier udspiller sig både i en tidsmæssig og en ”livstids” kronologi. Således giver romanen både fire livshistorier og fire nedslag i verdens- og samfundshistorien. Derfor rummer fortællingerne f.eks. AIDS, homoseksualitet, Las Vegas showbizz , forskning og militære rekrutterings metoder. En lille anke er, at jeg savnede danske ord for de jødiske ord og begivenheder, der optræder i handlingen. Jeg er meget begejstret for den måde, hvorpå handlingen er lagt uden på verdenshistoriens bagtæppe. Det giver, sammen med den psykologiske tilstand, børnenes handlinger både tyngde og mening. Romanen sitrer af menneskeligt vid og en formidlingsevne, der lover virkelig godt for fremtidige udgivelser.

”De udødelige” er en virkelig stærk roman, der både fremkalder tårer og faktisk også balancerer på kanten af det banale – uden dog at falde ned. Ikke mindst i lyset af de dybe personportrætter, der sidder knivskarpt. Vi mennesker rundes af barndommen og oplevelserne der. Men, vi kan meget let påvirkes af omgivelserne, og så er det både naturligt og forventeligt, at vi vælger en given vej. Så måske er det i virkeligheden tilfældigheder, der bliver livets vej, også for Gold børnene… Døm selv, læses – det skal den!

 


© Bognørden

 

Forfatter: Chloe Benjamin

oversat af Agnete Dorph Stjernfelt

342 sider Politikens Forlag

Anmeldereksemplar

Pin It