Pin It

jeg elsker dig om femten aar

 

Julie Badura debuterede med romanen: "De dage med dig" i 2017

Nu er hun klar med sin anden udgivelse. CV´et rummer, foruden forfatter, også klummeskribent, reklametekstforfatter og kreativ konsulent. Jeg var svært begejstret for debuten, og har i den grad set frem til mere fra hendes hånd. Læs mere om debuten nederst på siden.

Handlingen har to spor med de samme to mennesker: Et ungt par mødes og indleder en stormende og hed affære. Han afslutter et forhold i samme sekund, han møder hende. Hun er vild med ham fra samme sekund. Mens forholdet udvikler sig, bliver den ene part som magneten, der vender mod den forkerte pol: den voldsomme tiltrækning bliver til modstand og derefter afstand, og det ellers så hede og åbenlyse forhold begynder at slå revner. Deres veje bliver dømt til at skilles. Femten år senere mødes de tilfældigt igen, den ene er i et forhold, den anden er netop kommet ud af endnu et kulsejlet ditto. Det er som om rodløsheden bliver blæst væk på et sekund. Som om fortiden igen er nutid, som om tiden har stået stille – og så alligevel ikke. For nogen har brændt fingrene, måske også broerne? Det, der kan synes uforløst skal måske forblive sådan, eller er det mon muligt at gøre ondt godt igen? Livet er fyldt med glæder og sorger, op- og nedture og kan også være fyldt med længsel. De her to mennesker oplever dem med os læsere som beskuere, for den kvindelige fortæller guider læseren gennem det kaos af følelser, der sidder både udenpå og inde under tøjet. Prisen for ord og handlinger bliver stillet til offentligt skue ligesom skæbnen indimellem spiller ind på et helt forkert tidspunkt. Tilbage er så det hudløse ja eller nej.

Præcis som med forgængeren udfordrer Badura igen romangenren. Kvantiteten lover mest af alt en novelle, mens ordenes kvalitet igen rummer romanens fylde. Jeg er vild med handlingen opbygning: fortiden på den ene side, nutiden på den anden – og så krydret med prosa indimellem: f.eks. :

”Jeg

Går                                                                      op

I                                                                           mig

Stykker                                                     samle

                                                       Skal

                                              Du”

Jeg var allerede svært begejstret for debuten, og må her sige, at Julie Badura slår sit navn fast på den danske litteraturhimmel. Hun sparker døren op til et, for mig, hidtil ukendt univers – jeg er vild med det. Det er ganske svært, som forfatter, at skulle opfinde den dybe tallerken hele tiden. Det gør Badura – ikke med rammen, men med indholdet. De super korte prosa-romaner er solide, voluminøse og bare herlig i legen med ordene. Mere tak!

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

De dage med dig – læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Julie Badura

128 sider People´s Press

Anmeldereksemplar

Pin It