Pin It

tankestrom

Tankestrøm og –streger er Pernille Strøm Østers debut som forfatter. Bogen er blevet til med baggrund i hendes blog, af samme navn, som hun startede, da hun som 19 årig, mister hun sin 16 årige lillebror i en togulykke, det kommer uventet og voldsomt, og knuser hende.

Pernille Øster er kun 22 år, men føler sig som en i slutningen af 80´erne og skriver som en meget moden kvinde. Det er udfaldet af den sorg, der ramte hende for tre år siden, da hendes lillebror Jonas mistede livet. Pernille var gang med sit sabbatår efter gymnasiet, fest, farver og det vilde ungdomsliv i overhalingsbanen. Men det blev med ét erstattet af en sorg så dyb, at hun nærmest ikke kunne komme ud af sengen. For, hvad stiller man op med denne voldsomme følelse, den afmagt og den ensomhed, der kommer buldrende? Pernille har skrevet og kreeret sig op på et nyt plateau i sorg bearbejdelsen, og herfra formidler hun tanker og streger – erfaringer fra de første stop på den livslange rejse – og deler dem nu også med litterære læsere.

Trods sin unge alder, skriver Pernille med stor menneskelig og sproglig kapacitet. Hendes tekster er velskrevede, vedkommende og stærkt personlige. Dertil bringer hun dagbogsnotater, kollager og illustrationer, der giver øjebliksbilleder af hendes indre. Og endelig bringer hun råd fra andre unge, der også har mistet en søskende.

Der er det særlige ved døden, at den er det eneste vi i livet kan være helt sikre på. Alligevel er den så svær at kapere, svær at tale om, og så skaber den ensomhed, på trods at være et vilkår for os alle. Man kan, med rette, påstå, at unge mennesker ikke burde kende til sorg og død, men sådan er livet nu engang ikke en garanti, død rammer ofte udenfor al logik. Pernille er så et af de mennesker, der blev ramt af en voldsom ensomhed, og var det ikke nok, blev hun også ramt af tanker om, ikke længere at passe ind i omverdenen og dens krav til det perfekte. At disse tanker, med garanti er fantasi, gør dem jo ikke mindre virkelige, og Pernille er langt fra den eneste – så denne bog er til de, der oplever sorgen og ensomheden – I er ikke alene.

Bogen er en super fin beretning om at være ung og i sorg over tabet af en søskende. Den giver et hudløst billede af den altopslugende sorg, nogle af de tanker, der kommer og går. Den giver tips til lindring, men frem for alt giver den er klart budskab om, at du ikke er alene og at livet kan gå videre. Om du er ung, sorgramt, eller ”blot” vil forsøge at sætte dig ind i et ungt liv, så synes jeg Tankestrøm og –streger er et virkelig godt supplement til sorgarbejdet.

Jeg slutter af med en irsk inskription:

”Død efterlader en hjertesorg, som ingen kan hele, Kærlighed efterlader et minde som ingen kan stjæle”

 

© Bognørden

 

Forfatter: Pernille Strøm Øster
120 sider Forlaget Bolden
Anmeldereksemplar

 

 

 

Pin It