Pin It

supercarla

Om at gå ned med stress og overgangsalder - og om at finde op igen

Dorthe Oxgren udgiver her med en personlig beretning om overgangsalder og stress. Ved siden af forfatterskabet er Dorte freelance journalist med en bagrund på både Politikens Hus og Berlingske medier, ligesom hun har undervist i folkeskolen.

Bogen er opdelt i tre store kapitler:

1. Forfatterens historie:
Dorthe gik i slutningen af 40 érne ned med stress, og kort tid efter det, ramler hendes verden igen. Dorthe kan ikke overskue ret meget andet end at ligge hjemme under dynen. Tankemylder, angst, søvnløshed, depression, sved i store mængder og manglende apetit er bare nogle af de ting, hun er angrebet af. Da den praktiserende læge ikke kan hjælpe, ender Dorthe med at tage på psykiatrisk skadestue, hvor de diagnostiserer hende med en belastningsreaktion og starter hende på stærk vanedannende psykofarmika. Hvad ingen nævner for Dorthe er, at belastningsreaktion er et andet ord for stress. Ej heller bliver det nævnt, at samtlig af Dorthes symptomer rimer på overgangsalder. Det bliver op til Dorthe selv at finde ud af, at medicinen ikke virker, at hun ikke er psykisk syg, men simpelthen er kommet til næste trin op til overgangsalderen.

2. Sådan reagerer kroppen:
I dette kapitel beskrives kroppens forandringer og reaktioner, ligesom forfatteren, også her, indfletter sine egne tanker og oplevelser. Her kan der bl.a. læses og imunforsvaret, forskelle og sammenfald med stress og overgangsalder. Hvad stress gør ved hjernen og et lidt mere lægefagligt afsnit om kønshormoner.

3. Vejen tilbage:
Dette kapitel er en blanding af egne erfaringer og interview med nogle af de fagfolk, som Dorthe har været i berøring med gennem dette forløb - og det er ikke så få Dorthe har været rundt om: En stresscoach, en gynækolog, en praktiserende læge, en hormonterapeut, en yogalærer, en psykolg og en naturopat. De medvirkende, som Dorthe har udvalgt til interview, kommer alle med deres egne forklaringer på, hvorfor nogle (mange) kvinder, har det rigtig svært i den lange periode op til menopausen og længe efter den er slut. Og så kommer de alle med deres råd til, hvordan de ramte kvinder, kommer lettest igennem de svære årtier. Nogle behandlere sværger f.eks. til kostændringer og naturmedicin, mens andre mener, at mindfuldness eller medicinske hormoner er løsningen. Det eneste de alle er fuldkommen enige i er, at kvinder skal drosle ned, give tid og rum og passe langt bedre på sig selv, når næste fase af livet går i gang. Der er allerede utallige muligheder for at udvikle stress, fordi vi lever i overhalingsbanen og med konstante krav til os - der er så absolut ingen grund til også at give overgangsalderen en mulighed for at stresse os.

Sproget er fint og flyder. Alligevel kom jeg aldrig rigtig ind under huden på Dorthe. Jeg savnede mere dybde, flere konkrete følelser i de beskrevne episoder - Det hele gik simpelthen for hurtigt til at blive personligt og levende. Nuvel, jeg blev ganske klar over, at mad, yoga og naturmedicin er en stor del af Dorthes verden, men jeg sidder tilbage med en følelse af, at have fået oplæst en liste med symptomer, med lægefaglige forklaringer for så til sidst at læse nogle avisartikler med interviews.

Jeg har været med på en tumultarisk rejse, som beskuer til et system, der fuldkommen svigter. Og desværre er forfatteren jo langt fra alene med sine oplevelser. Derfor er der et enormt behov for at bryde tavsheden og få åbenhed omkring noget så naturligt som kvinders overgangsalder. Derfor byder jeg disse bøger velkommen og håber, at de kan bidrage til åbenheden. Jeg kunne dog godt have tænkt mig, at der var en lille liste bagerst, hvor læserne kan gå hen og læse mere om de ting, der tales om i bogen.

Og endelig vil tillade mig at stille mig tvivlende overfor bogens påstanden om, at bioidentiske hormoner kan forebygge så alvorlige sygdomme som bl.a. demens, åreforkalkning og blodpropper. Specielt med tanke på den enorme stigning i demenstilfælde vi har oplevet de senere år. Hvis det er så "simpelt" at forebygge de kæmpe omkostningstunge (først og fremmest menneskeligt, men også samfundsøkonomisk)så tænker jeg, at der for længst var gang i at svinge naturlige hormoner over disken. Men, jeg håber da, at der er noget i det, det vil være fantastisk for de mange ramte familier.

Alt i alt er dette en fin fortælling om at løbe panden mod det etablerede behandlersystemets mur. Det kan være et idéoplæg til kvinder, der gerne vil prøve nye veje og så er det som sagt en super vigtig bog i kampen om at få større åbenhed og bedre lindring til kvinder.

 

Jeg vil slutte af med disse sande ord:

"Dine overbevisninger bliver til dine tanker
 Dine tanker bliver til dine ord
 Dine ord bliver til dine handlinger
 Dine handlinger bliver til dine vaner
 Dine vaner bliver til dine værdier
 Dine værdier bliver til din skæbne"

Mahatma Ghandi

 

© Bognørden

 

Andre bøger på Bognørden med samme emne:

Renée Toft Simonsen: Jeg er f*cking hot - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Dorthe Oxgren

163 sider mellemgaard

Anmeldereksemplar

Pin It