Pin It

japonisme

– Ikigai, skovbad, wabi-sabi og meget mere

 Japonisme er betegnelse på den stilistiske og tekniske påvirkning som japansk kunst, arkitektur og kunsthåndværk havde på vestlig kunst efter 1858, da vesteuropæiske lande og USA havde genoptaget handelsforbindelsen med Japan. Der blev udgivet bøger om Japans kunst og kunstindustri.

Erin Niimi Longhurst er britisk/japansk. Gennem hele hendes liv har hendes mors hjemland og familie, specielt morfar, fulgt Erin. Hun har ladet sig inspirere, og blogger om mad, livstil og rejser.

”Begyndelse er let. Fortsættelse er svær.” Japansk ordsprog

Det japanske ørige har i mere end 200 år eksisteret i noget nær komplet afsondrethed. Mange er draget af dette specielle land, hvor der arbejdes hårdt, hvor selvmordsraten er enorm og, hvor naturen betyder tæt på alt. Den gamle kultur er til stor inspiration og forfatteren giver her et indblik i, hvordan andre dele af verden kan hente inspiration – også uden at rejse til øriget. ”Japonisme” er opdelt i tre dele, udover forfatterens introduktion, et indeks og slutteligt en ordliste og noter. Hver hoveddel er så igen opdelt i små kapitler, der indgår som delelementer i det store billede.

Hoveddelene består af:
Kokoro – Hjerte og sind
Karada – kroppen
Shukanka – vandedannelse

Herefter kan du bl.a. læse om:

Kintsugi (At finde skønhed i det ufuldendte) Kintsugi er oprindeligt en kunstart, der indebærer at reparere skåret keramik. Men filosofien bruges også gerne på mennesket, for når alt kommer til alt, så er ingen af os jo ufuldendte.

Ibekana ( kunsten at arrangere blomster) Her får du en guiden til, hvordan du kan kreere buketter og opstillinger. Og Hanakotoba: Blomstersprog. F.eks. hortensia, som er min klare favorit, der betyder stolthed, en Iris viser gode nyheder og blåklokke kan gives som tak.

Tabemono (mad) og Ocha (The) Her får du f.eks. en guide til at vælge den rette soyasauce. Du lærer Takt og tone med spisepinde, lærer, hvorfor du kun skal spise dig ¾ mæt – måske i nogle af de skønne retter, der også findes opskrifter på i afsnittet og endelig kan du få gode ideer til at afholde dine egne teceremonier.

Shinrin-yoku (Næret af naturen): Her kan du få en let tilgængelig og yderst brugbar guide til en sekstrins guide til at tage et skovbad – Blive healet af naturen.

Og endelig kommer du med ind i det japanske hjem, hvor de bagvedliggende tanker belyses og, hvor der kan hentes inspiration i større eller mindre grad.

Bogen emmer af kærlighed til det lille ørige og dets kultur. Forfatteren har, hele vejen gennem bogen, valgt at krydre det hele med sine egne erfaringer og oplevelser. Dét gør bogen super vedkommende og er en helt klar force, sammen med de skønne billeder. Sproget flyder og bogen kan læses igen og igen – i sin helhed, eller f.eks. som opskriftsbog til mad, te og lidt hudpleje. Den kan også bruges som parlør. Og endelig er det også en lille selvhjælpsbog, for de, der ønsker en mere natulig og rolig hverdag, inspireret af Japansk kultur.

”Hvis en mand ikke har noget te i sig, er han ude af stand til at forstå sandhed og skønhed” Japansk ordsprog

Jeg vover pelsen og påstår, at du med garanti vil få inspiration til at forsøge dig med lidt japansk, hvad enten det er indretningsmæssigt, kulinarisk eller en mere indgribende indre rengøring. JA, eller startskuddet til at planlægge et besøg i Japan. Der er så mange skønne guldkorn at gribe efter, du skal blot læne dig tilbage og lade dem komme.

Japonisme er en virkelig oplysende og lærerig bog. Den er let at gå til og fra, og de mange brugbare opskrifter, råd og fortællinger giver en bog, der trods sin klejne størrelse, vil pynte på et hvert coffeetable.

 

 

© Bognørden

 

Forfatter: Erin Niimi Longhurst

Illustreret af Ryo Takemasa

Oversat af Pia Sloth Poulsen

288 sider HarperLife / HarperCollins Nordic

Anmeldereksemplar

 

Pin It