Pin It

epifanien

Merete Pryds Helle har et omfattende forfatterskab bag sig, der både rummer krimier og romaner. Senest modtog hun i 2017 De Gyldne Laurbær for Folkets skønhed, der er baseret på hendes egen familie. Ligesom forfatteren, har også Illustrator Rasmus Svarre en lang række udgivelser bag sig, bl.a. Lille rød.


Professoren på Institut for Forhistorisk Arkæologi er optaget af Epifanien. Et ca. 12.000 år gammelt urtidsrige, der synes fuldkommen udslettet. Forskerne kan se konturerne af Epifanien men har aldrig fundet en eneste død – hvor blev de døde af? Professoren og otte andre, deriblandt forskeren Anna, som professoren er temmelig vild med, får pludselig bevilget adgang til riget, og tager straks afsted. Men allerede på turen dertil går det galt, helikopteren de flyver i, ender midt i en voldsom naturkatastrofe og verden, som vi kender den, synes at forsvinde på et øjeblik. De startede ni, men snart er det kun professoren og Anna, der er tilbage og påbegynder jagten på de uddøde folk af Epifanien. Professoren og Anna udsættes for flere uforklarlige fænomener, i jagtens på svar, og mens deres forelskelse bryder ud må de også erkende, at selv nymodens udstyr ikke kan beskytte dem mod naturens gang.
Sproget er sådan set, super fint. Det samme kan siges om illustrationerne, der minder om streger, gennemgående dystre og meget enkle. Men dét sproget skulle fortælle mig, kunne jeg til gengæld slet ikke relatere til – blandingen af fantasy tilsat detaljerede arkæologiske metoder og redskaber og ikke mindst figurernes handlinger, faldt helt igennem hos mig.  


Jeg køber præmissen med, at handlingen kan foregå både i fortiden og fremtiden. Men den naturvidenskabelige fortælling blev , hos mig, overskygget af manglende realisme. Derfor havde jeg mere end svært ved at fastholde både interessen og læseflowet. Når jeg ikke tror på figurer og deres handlinger, så skal jeg have en virkelig realistisk handling, der kan "overskygge" det jeg savner. Men her er det altså, at jeg kommer til kort - for fantasy er bare ikke mig. Jeg har ikke tidligere stiftet bekendtskab med Pryds Helles forfatterskab eller Svarres illustrationer, så jeg kan ikke udtale mig om eventuelle fælles tegn med tidligere værker. Til gengæld kan jeg sige, at jeg endnu engang fik bekræftet, at fantasy ikke er en genre, jeg kommer til at holde af. 


© Bognørden

 

Forfatter: Merete Pryds Helle

Illustreret af Rasmus Svarre

115 sider Forlaget Fahrenheit

Anmeldereksemplar

Pin It