Pin It

MadsenogMarley
Katja Bøggild-Qwist debuterede som børnebogsforfatter i 2013 med Du er helt speciel. Madsen & Marley – Modets amulet er første bind i en planlagt serie om de forskellige kulturer vores verden rummer.


Madsen (Mads Emil) er 10 år, bor i Nordsjælland sammen med sin mor, far, to storebrødre og en lillesøster. Marley er opkaldt efter Bob Marley, 10 år og klassekammerat og bedste ven med Madsen. Marley er enebarn og bor med sin mor og far og to skildpadder. En aften sover Marley hos Madsen og her fortæller Madsen, at han har hørt den ene storebror tale om en forsvundet amulet. Madsen og Marley beslutter sig for at prøve at finde den, og pludselig vågner de op i Thailand og har 84 timer til at finde amuletten. De to børn kommer lidt rundt i landet på deres jagt efter amuletten. De møder bl.a. buddhistiske munke og en pensioneret elefant. Om de finder amuletten, må du selv finde ud af, enten ved hjælp af teksten eller ved de skønne illustrationer.


Forfatter og forlag skriver, at bogen er egnet som højtlæsning fra syv år, med et vejledende lixtal på 26. Og her er min største anke: handlingen med de to 10 årige børn på eventyr, henvender sig glimrende til små børn fra 7 år. Men desværre følger sproget slet ikke med handlingen. Sproget er, flere steder, ikke i børnehøjde, det kan med god vilje læses af udskolingsbørn (8-9. klasse) mens handlingen henvender sig til indskolingen. Selv om der er fine fodnote-forklaringer på flere navne/steder/ord gennem fortællingen, så tillægges de to børn et meget voksent sprog, der desværre hverken passer til den overordnede handling eller bogens figurer.


Samtidig er der også lidt rod i redigeringen af bogen, hvor Madsen pludselig får ændrede fremtidsdrømme, der ikke svarer til de, der blev givet i præsentationen etc. Til gengæld kan jeg sagtens mærke forfatterens lyst til at fortælle om venskaber og andre kulturer. Ligesom illustrationerne fungerer rigtig godt. Så jeg køber præmissen om at invitere børn ind i nye kulturer, men jeg ville meget gerne have set en meget mere afgrænset fortælling, hvor sprog og handling var tilpasset målgruppen.

 

© Bognørden


Tidligere udkommet:


Du er helt speciel

Lykken er din

Den magiske tryllestav

Hvor er Søvnig?

En magisk julenat

 

Forfatter: Katja Bøggild-Qwist

Illustreret af Jakob Kramer

109 sider Forlaget Langbortistan

Anmeldereksemplar

Pin It