Pin It

aladdin

Den originale Disney klassiker

På turen med Carlsens klassikere, er turen kommet til Disneys Aladdin. Aladdin bygger oprindelig på fortællingen om tusind og én nats eventyr. Walt Disney lavede så fortællingen om til en tegnefilm, som ramte biograferne i 1992. Nu er den så i boghandlen til de danske familier.

Historien tager sin begyndelse en mørk nat ved byen Agrabah. Sultanens rådgiver Jafar, har planlagt at stjæle en skat i en hemmelig hule. Skatten indeholder en magisk lampe, men, kun en ”usleben diamant” (en ren sjæl) kan få fat i lampen, så Jafar går på jagt efter den perfekte hjælper. På markedet i Agrabah er den forældreløse Aladdin, sammen med sin ven aben Abu, vidne til, at en smuk ung kvinde stjæler et æble. Aladdin hjælper den unge kvinde med at flygte, men inden de får set sig om, bliver de fanget og ført til paladset-og til Jafar. Kvinden viser sig at være prinsesse Jasmin, sultanens datter. Nu vil Jasmin have Aladdin løsladt, men Jafar er sikker på, at Aladdin er den helt rigtige til at hente skatten og dermed lampen. Så Jafar fortæller Jasmin at Aladdin er død, for så at lokke Aladdin til at hente lampen i hulen. Det eneste der må tages fra hulen er lampen – intet andet må røres. Det går fint for Aladdin, men da aben Abu ser en smuk diamant, bliver det for meget for Abu, der bare MÅ røre den. Så går det stærkt, hulen braser sammen, og som en sidste udvej gnider Aladdin på lampen, den lampe ingen anden end Jafar måtte gnide på.

Aladdin er som nævnt en del af Carlsens udgivelse af Disneys klassikere til mindre børn. Ligesom med Junglebogen, er også Alladin, en redigering af Disneys tegnefilms version. Selv om jeg synes, at fortællingen er skøn, synes jeg også her, at den er blevet en smule for kort – det går for stærkt, og derved mangler der nogle nøglepunkter i fortællingen, ligesom teksten et par gange er modstridende.

Aladdin blev skabt i en periode, hvor Disney sad på stort set hele tegnefilmsmarkedet. Aladdin er derfor indbegrebet af Disneys farver og streger, ligesom deres eventyr altid indeholder skurke og helte, kærlighed og fare. Derfor får du både original Disney og tidsløse temaer i dette mulige gensyn med Aladdin. Carlsens Disney klassikere kan både bruges som højtlæsning fra børnehaven og opefter. Som pegebog for de lidt mindre børn og endelig som selvlæsning for mellemskolebørn.

 


© Bognørden

 

 

Andre af Carlsens Walt Disney Klassikere anmeldt hos Bognørden:

Fra alle os til alle jer - Læs anmeldelsen her

Junglebogen - Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Walt Disney

Dansk tekst ved Christian Bach

28 sider Carlsen

Anmeldereksemplar

Pin It