Pin It

fralleos

Alle klassikerne fra Disneys juleshow

Der findes næppe den, der ikke kender Disneys univers, ligesom der næppe findes den dansker, der ikke kender Disneys juleshow. Det show, der er fast inventar juleaftens dag, det show, som indeholder de faste klip fra tidens største fortællinger. Nu er de faste fortællinger samlet og serveres her til børn i alle aldre.

Samlingen indeholder:


Peter Pan (1953)

På et børneværelse i London bor Wendy sammen med sine to småbrødre John og Michael. Wendy er fantastisk til at fortælle historier, det gør hun også denne sidste af i børneværelset. Wendy skal nemlig have sit eget værelse fordi, hun ikke længere er et barn. Pludselig bliver de tre søskende vækket, og der i børneværelset står Peter Pan, den Peter Pan som Wendy har fortalt historier om. Sammen med klokkeblomst tager Peter Pan Wendy, John og Michael med på en rejse til Ønskeøen – men ikke alt er fryd og gammen på øen, og de tre søskende får sig en oplevelse for livet.

Bambi (1942)

Fortællingen om det lille dåkid, der mister sin mor og pludselig er ganske alene i verden. Altså lige indtil han møder Stampe, og trods de svære vilkår og mange udfordringer alligevel kommer tilbage på sporet, der skal en dag skal gøre Bambi til Skovens konge.

Pinocchio (1940)

Pinnochio bliver til I træskæreren Gepettos lille værksted. En dag, går Gepettos største drøm i opfyldelse og Pinnochio smider sine snore og bliver til en lille dreng af træ. Men verden er alt for spændende til at holde Pinnochio på dydens smalle sti, og han bliver naturligvis udfordret. Ikke mindst på sandheden, for af én eller anden grund, så vokser Pinnochios næse når han lyver. Og en dag er Pinnochio forsvundet, Gepetto leder og leder, men uden held. Mon Pinnochio nogensinde finder hjem igen?

Aristocats (1970)

Aristocats er fortællingen om den smukke hunkat Duchees, der bor i Paris sammen med sin kærlige ejer og sine killinger. Men roen bliver til frygt, da Duchees og killingerne, bliver bedøvet og bortført fra deres hjem i Paris. Men bedst som farerne truer, møder de Thomas O'Malley. Thomas O'Malley er en fræk gadekat, der elsker damer og musik. Han er vild med Duchees, men faktisk ikke så glad for hendes killinger, de er lidt i vejen for hans planer med den smukke Duchees. Men, hun er en klog kat, og hun VIL tilbage til sin ejer, så mon ikke Thomas O'Malley kommer på hårdt arbejde?

Askepot (1950)

Askepot har mistet sin mor. Og efter hendes far har giftet sig igen, har Askepot fået en ond stedmoder og to onde stedsøstre, der gør alt for at gøre livet surt for Askepot. Hun går i laser og pjalter, hun er rengøringsdame, opvarter og prygleknappe for sin nye familie, og da alle landets kvinder bliver inviteret til bal på slottet, må Askepot finde sig i at blive hundset med for siden at blive ladt alene tilbage. Men, Askepots venner, dyrene, vil det anderledes – og måske kan Askepot alligevel komme til bal på slottet?

Snehvide og de syv dværge (1937)

Endnu en ond stedmoder har fundet vej til Disney. Denne gang er det prinsesse Snehvide, hvis dronninge-stedmoder er frygtelig misundelig på Snehvides skønhed. Og da dronningen køber et spejl, som kan sige, hvem der er smukkest i landet – og spejlet svarer: Snehvide. Så er der kun én løsning for Dronningen: hun må skaffe sig af med Snehvide. Snehvide flygter ud i skoven, hvor hun flytter ind hos syv små dværge, der passer på hende og beskytter hende. Men en dag går det alligevel galt, Snehvide spiser et forgiftet æble og falder bevidstløs om. Mon hun nogensinde vågner op igen?

Lady og vagabonden (1955)

Den smukke Lady (cockerspaniel) vokser op i et kræligt hjem hos sine to ejere – ja altså det VAR kærligt, lige indtil de to ejere fik en lille søn. SÅ kom hele huset på den anden ende, og da babyen pludselig skal passes af en sur tante med to frække siameserkatte, så begynder Ladys liv for alvor at være svært. Da Lady kort efter ender på gaden, hvor de onde hundefangere kører rundt og snupper hunde, så er Lady meget alene og meget sårbar – lige indtil hun møder gadekrydset: Vagabonden. Men han lever jo på gaden, mens hun gerne vil hjem til sine ejere. Mon ikke det betyder, at Lady og Vagabonden igen må skilles?

”Fra alle os til alle jer” er en samling af nogle af Disneys helt store klassikere. Det er de evig aktuelle temaer såsom misundelse, venskab, kærlighed og tab, som danner rammen om Disneys velkendte streger og fortællingerne. Derfor vil både forældre og bedsteforældre, formodentlig kunne genkende fortællingerne, både fra film og bøger. Jeg har tilbragt mange timer med oplæsning af eventyrerne, og med mine børn siddende/liggende op af mig. Det samme kan jeg sige om nogle af filmene, som vi har set sammen gennem tiden. Derfor rummer ”Fra alle os til alle jer” både det nostalgiske tilbageblik, genkendelsen og eventyret for de nye tilhørere. 

Disney Show er et helt fast indslag juleaftens eftermiddag, præcis ligesom Dronningens nytårstale er det på årets sidste dag. Mine børn er voksne, men vi tænder stadig for vores TV når showet ruller over skærmen- og vi kan stadig mange replikker og sange. Præcis som jeg hylder hyggen og nostalgien ved showet, hylder jeg bøgernes sublime interaktion med specielt børn. Litteraturen lægger en bund af nysgerrighed, som pirrer fantasien og kreativiteten. Selv om denne samling måske er helt eller delvis genkendelige for børnene, så ved jeg, fra egen erfaring, at bogformene er rigtig god inspiration til både samtale og kreativitet.

Selve samlingen er lavet i en lækker stofindbinding og med fast bogmærke, den er med andre ord virkelig lækker at have i hænderne. Og netop det er vigtigt, for jeg vil gerne garantere dig, at når den først er kommet ind på børneværelset, så bliver det en bog, der vil blive (op)læst rigtig mange gange. For det er en anden ting Disney kan så er det, at kan skabe evigt aktuelle fortællinger, og så kan de fortælle historier i børnehøjde – uanset, hvor på aldersskalaen man befinder sig.

 

 

 

© Bognørden

 

Baseret på Walt Disney tegnefilm

Illustreret af Walt Disney Studio

316 sider Carlsen

Anmeldereksemplar

Pin It