Pin It

sigurd fortaeller om genforeningen 446433

En historie om at leve side om side med andre - Indeholder også CD med 16 nye sange af og med Sigurd.

Så er der nyt fra Sigurd Barrett, den yderst produktive herre, der nok er mest kendt for ”Sigurds Bjørnetime” Den prisvindende forfatter har et utal af udgivelser bag sig, og så er Barrett også musiker og cand.phil. i musikvidenskab. Denne gang har han kastet sig over Sønderjyllands genforening med Danmark, som næste år ligger 100 år tilbage i tiden.

citat2

Her i bogen vil jeg fortælle en historie, som handler om at lære at rumme dem, man ikke forstår. At lære at leve sammen i stedet for at bekrige hinanden. At omfavne den, der før var ens fjende. At lære af hinanden, at vokse sammen i stedet for at slås. Sigurd Barett

I 1864 led Danmark et svidende nederlag til Tyskland. Krigen blev, udover at koste mange mænd livet, om muligt endnu mere grusom for mange sønderjyder, for Sønderjylland – fra Kolding og nedefter, blev med et pennestrøg Tysk. Danskere, der havde kæmpet i krigen, eller var ofre for krigen skulle nu til at være tyske – altså tale tysk og hylde det land, der havde frataget dem familiemedlemmer og danskhed. I 56 år var Sønderjylland tysk, indtil en folkeafstemning i 1920, hvor størstedelen af borgerne sagde nej til Tyskland og ja til at komme tilbage til Danmark. Sønderjylland blev atter dansk og grænsen blev derfor flyttet ned til, hvor den er i dag. Krige har kostet mange menneskeliv, således også danske. Knap nåede befolkningen at glædes over krigens afslutning før den næste ”krig” tog sin begyndelse – ”krigen mellem tysk- og dansksindede sønderjyder var en realitet, og var yderst smertefuld for de mennesker, der boede i grænselandet. Opdelingen mellem ”de og os” blev endnu mere tydelig da første verdenskrig stod for døren og mange danskere blev tvunget til at kæmpe på tysk side. Familier og venskaber blev splittet, danskere flyttede op i Jylland eller blev i deres hjem i Slesvig, og endnu i dag har vi derfor et dansk mindretal i Slesvig. Et mindretal, som besluttede at blive i deres hjem i stedet for at flytte tilbage til Danmark.
Men, hvad skete der egentligt før 1864, hvordan levede man i grænselandet og hvordan gik det egentlig i Sønderjylland og Slesvig før, under og efter genforeningen? Det giver Sigurd Barrett et bud på her.

Først og fremmest viser Sigurd Barrett igen en unik evne til at tale MED børn og i øjenhøjde med børn. Sigurd har skabt en børnefortælling med historien som hovedingrediens, tro mod handlingens samtid, og læsernes nutid. I dette tilfælde starter fortællingen med fakta om Slesvig-Holstein og kongens problemer med landsdelen. Og efter at være til middag med H.C. Andersen, præsenteres vi så for drengen Andreas, hvis liv i dén grad kommer til at handle om krige og konflikter. Slutteligt tager Sigurd læserne med til bl.a. Sønderjysk kagebord for igen at bringe fakta med ind i slutningen. Således er denne bog en blanding af fakta, autobiografi og forfatterfrihed – både hver for sig og samlet kan jeg gøre det kort: sublimt.

Krige er jo desværre stadig et aktuelt indslag i vores hverdag. Således har Sigurd taget fat på et tema, der til stadighed berører os – og ikke mindst vores børn. Og endnu en gang må jeg bøje mig i støvet, for Sigurd har igen skabt et rum fyldt med oplysning, læring og ( super god)underholdning. Kapitlerne er velvalgte, dækkende og fortalt med en interesse og en fortællerglæde, der driver ned af bogens sider. Og som ikke kan undgå at smitte af på læser og tilhører.

At formidle naturligt til børn, er en kunst. Børn mister interessen øjeblikkeligt, hvis de mærker at fortælleren eller fortællingen ikke fænger – det skal man ikke være nervøs for, når man er i selskab med Sigurd og hans fortællinger. Han er i øjenhøjde med børnene, ved, hvordan historien skal inddæmmes af nutidens sprog, og så blander han viden og humor så mødet med Andreas og Co. er en fornøjelse for både børn og oplæsere. Godnatlæsning, frilæsning eller læring – den kan det hele. Også få læseren til at glæde sig til mere fra denne hånd.

 

©Bognørden

 

Vil du læse mere om grænselandet og det at leve i det, kan jeg varmt anbefale ”Marens vilje” af Pernille Juhl. Danmarks første kvindelige præst Maren Sørensen, boede og virkede i mange år som sygeplejerske og præst i grænselandet. Læs mere om Maren her

 

Tidligere anmeldt på Bognørden:

 

Sigurd fortæller H.C. Andersen eventyr - Læs anmeldelsen her

Sigurd fortæller om kongerækken – Læs anmeldelsen her

 

Tidligere udkommet bl.a.:

Sigurd fortæller Danmarkshistorie bind 1 og bind 2

Sigurd fortæller Om de nordiske guder

Sigurd fortæller Bibelhistorier

Sigurd fortæller om Luther

Sigurd fortæller om de græske guder

Sigurds ABC

 

Forfatter: Sigurd Barrett

Illustreret af Jørgen Eivind Hansen

208 sider Politikens Forlag

Anmeldereksemplar

Pin It