Pin It

lapetitemort

Den lille død (fransk metafor for orgasme)


Jo Blicher Møller er kunstner. Han bevæger sig bl.a. indenfor genrer som litografi, installationer, maleri og foredrag. Bogen her, er blevet til på baggrund af hans samling af egne erotiske tegninger og et ganske interessant postulat.

La Petite Mort er bygget op omkring syv forskellige erotiske tegninger af Jo Møller. De syv mandlige forfattere har fået hver sin tegning som inspiration til litterær tolkning af tegningen. Indholdet er som følger:

1. Brian B. Christensen: La Petite Mort no. 3 / Øjnene:

Om et tjek, der kommer til at handle om at handle – og hvordan resultatet af denne handling påvirker fortælleren.

2. Frank Egholm Andersen: La Petite Mort no. 4 / Martha:

Martha er inspireret af Martin Andersen Nexsøs notesbog fra 1896, hvor mødet med hans første hustru er beskrevet.

3. Thorstein Thomsen: La Petite Mort no. 8 / Uden for rammen:

Et tilfælde fører til et helt tilfældigt møde i en bus. Et møde, der kommer til at vende op og ned på et ellers lineært liv – både privatliv, familieliv og arbejdsliv. 

4. Kristian Himmelstrup: La Petite Mort no. 9 / Mikhail:

Mikhail Gorbatjov var(?) et erotisk menneske. Og han var(?) også en mand, der skrev dagbog. En dagbog, der indeholder flere erotiske betragtninger – nogle af dem kan læses her.

5. Peder Frederik Jensen: La Petite Mort no. 10 / Hende:

Om at få øje på en nabo. En nabo, der drager både tanker og blikke. Men, hvad stiller man op med de mange tanker, i så fald, hvad er så næste skridt?

6. Jens Blendstrup: La Petite Mort no. 11 / Drøm om dame fra bus 5 A:

Våde, liderlige drømme om en Ukendt dame. Et kort syn i en bybus giver fantasien og drømmene luft under vingerne – og kan man så egentlig drømme om mere?

7. Dennis Gade Kofod: La Petite Mort no. 12 / Corney & La Petite Mort no. 16 / Ukendt tekst:

Nedslag i akter og efterrationale fra et forhold, hvor der eksperimenteres med seksuel nydelse. Hvor det seksuelle, ifølge den mandlige fortæller, fungerer bedst, når de forsøger at lave børn. Hvor han føjer hende - til en vis grad.

 

Jo Møller skriver selv, at hans udvælgelse af syv, udelukkende, mandlige forfattere, er sket på baggrund af det (sexistiske) postulat, at kvinder er til erotik mens mænd er til sex. Jeg har, ligesom Jo Møller, hørt denne generalisering gennem mange år, hvilket derfor kun gjorde nysgerrigheden på La Petit Mort større. Med et par undtagelser, fik generaliseringen stryg. Inspireret af Jo Møllers streger og enkelte dagbogsnotater, er der fremkommet fem små noveller, der brillerer med erotisk indhold - og så er der naturligvis også undtagelsen, der bekræfter reglen - og det gør den - bekræfter reglen. Eller er det måske den anden vej rundt?

Nu er jeg yderst begejstret for Thorstein Thomsens værker. Derfor var jeg naturligvis og mest spændt på at læse hans novelle – og igen svigter han ikke – tværtom. For både Thomsen, og alle øvrige tekster er yderst velskrevede noveller, en enkelt nærmest poetisk. De er levende i formidlingen og supplerer stregen ganske godt. De erotiske streger i sig selv, giver også en oplevelse i flere lag, jo mere jeg kiggede, des mere åbenbarede nye detaljer sig – præcis som at skrælle et løg – lag for lag. Dog med en meget tydelig råd tråd: kvinderne er frodige, mere levende i stregen mens mændene er anonyme, lidt passive og undseelige.

Men ganske interessant var det også at læse Jo Møllers beretning om projektet, de mange afslag han fik og den lange tilblivelsestid. Jeg undres - og må erkende, at netop den fortælling, sætter Le Petite Mort samlingen i relief og afføder stor respekt overfor både kunstmaleren og forfatterne.

Så vil du have en unik kunstnerisk oplevelse, hvor flere kunstarter krydser klinger, så garanterer jeg, at ”Den lille død” vil underholde, sætte sanserne i sving og ikke mindst garanterer jeg, at jo flere gange, du åbner bogen og lader øjnene vandre, des flere detaljer får du øje på.

 

© Bognørden

 

Forfattere: Thorstein Thomsen, Frank Egholm Andersen, Kristian Himmelstrup, Brian B. Christensen, Peder Frederik Jensen, Dennis Gade Kofod og Jens Blendstrup

Illustreret af Jo Møller

60 sider Forlaget Blicher & Co

Anmeldereksemplar

Pin It