Pin It

koenslig omgang

Doktor Fanny Fiske er tilbage

Efter en tvangspensionering, der gav grimme ridser i den ellers perfekte lak, er hun tilbage som profileringsekspert. Sammen med sin nye unge samarbejdspartner Figuretta, er hun sat på en grim serievoldtægtssag. Unge lesbiske kvinder bliver bedøvet, ført til mennesketomme steder, hvor de bliver mishandlet på en hidtil uset vis. Men Fanny har langt mere end denne grumme sag at se til, hun bliver nemlig selv stævnet, anklaget for voldtægt. Fem mænd påstår, at være blevet tvunget hjem i Fiskes seng, hvor doktoren så har voldtaget dem. Naboerne og ikke mindst medierne går amok, for Fiskes arvefjende journalisten Hanif og hans fotograf, synes konstant at være på præcis samme sted som Fiske, hvilket veksles til avisartikler, der ikke gør noget godt for doktoren. Fiske bliver belejret, udsættes for overfald og hærværk, og mærker i dén grad #metoo bevægelsens enorme vrede. Man kan ikke påstå, at Fanny Fiske går til folk med fløjlshandsker på, men hun er ikke vant til selv at blive udsat for så meget had, og det påvirker den ellers så selvsikre doktor. Lettere bliver det ikke, da Fiske, for at kunne tegne et billede af serieforbryderen, skal arbejde sig ind i det univers, der handler om køn. Fiske er af den gamle skole, så der findes kun mænd og kvinder i hendes verden. Homoseksuelle M/K og transvestitter har hun helt styr på, men da Figuretta begynder at tale om bogstaver, cis og normativ – ja, så falder doktor Fiske altså af. End ikke store, og flere på hinanden følgende slurke af den uundværlige Vecchia, kan få Fiske til at finde hoved eller hale i den verden. Kort sagt: Pensionsmoden eller ej, Fanny Fiske har mere end rigeligt at se til.

Skønne, skæve og sylespidse Fanny Fiske. Bevæbnet med stuntkæp og kalveskind er hun tilbage, og hun har godt nok været savnet. Hvis man troede, at en aldrende Fiske, ville være mere rund og omgængelig, så lad mig blot slå bunden ud af den vildfarelse: Fanny Fiske, er præcis lige så navlebeskuende, halvsnalret og standhaftig som altid. Dog kan jeg, uden at afsløre for meget love, at du denne gang vil få en lille flig af en ellers godt gemt side af Doktor Fiske.

Med Fanny Fiske, er også hendes skabers sprudlende sprog tilbage. »Rædderlig, svumpukler og knibske« er alt for sjældent repræsenteret i det nutidige sprog, så det var et virkelig dejligt nostalgisk gensyn. Udover garanti for sproglig perfektion og genoplivning af hedengangne ord, har Susanne Staun altid noget på hjerte, det bruger hun også sine romaner til – der er altid en agenda sideløbende med det fiktive univers. Staun er også kendt for sine gennemresearchede og skarpe beretninger fra det virkelige liv. I ”Kønslig omgang” er sidehistorierne fx krænkelseskulturen, og en gennemgang af den meget omtalte sag, hvor nogen, blev krænket i en københavnsk borgmesterseng. Ligesom den indeholder teorier om den mulige sexforbryder Jeffrey Epsteins afsked med livet.

Forlaget lover »en Fanny Fiske Thriller« det er nok at tage munden for fuld. For der er faktisk ikke ret meget thriller eller krimi over ”Kønslig omgang” Thriller-oplægget var godt, men det bliver hurtigt en appendiks, der forsvinder i glemslen og giver plads til den virkelige essens: samfundssatire og de temaer, der er hele romanens fokus: #metoo, generel krænkelse og kønsdebat. Nye læsere kan godt begynde her, men det vil være en udtalt skam, ikke at gå tilbage og få det hele med – jeg garanterer, at det er vanedannende.

Susanne Staun har længe kæmpet for fx kvinder og børn, for ordentlighed i sproget og for kvalitet i det journalistiske arbejde. Da hun bygger sine fortællinger på bundsolid evidens, knivskarp juridisk indsigt, og et tydeligt engagement, bliver læserne altid guidet, oplyst og suverænt godt underholdt – ”Kønslig omgang” er ingen undtagelse, og derfor bør Stauns forfatterskab være at finde på listen over MUST-reads. Lad os nu ikke vente for længe på mere fra din hånd, Fru Staun!

 

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkomet: 

 

Serien om Fanny Fiske:

Som arvesynden

Liebe

Mit smukke lig

Mine piger

Før jeg dør

 

Serien om Maria Krause:

Døderummet

Hilsen fra Rexwille

Helt til grænsen

 

Enkeltstående romaner:

Velkommen til mit mareridt - Læs anmeldelsen her

 

Dokumentar:

Mediernes møgkællinger - Magt, myter og misinformation

 

Sprog og tegnsætning:

Fuck, en lækker røv

Kort & Cool - strambuks til skribent og skribente

Sprogspillet - brætspil

 

 

Forfatter: Susanne Staun

307 sider Gyldendal

Anmeldereksemplar

Pin It