Pin It

valhalla

I dag d. 4. oktober 2019 fylder Danmarks ubestridt største tegneserie 40 år.

Valhallas ”fædre” Forfatter, filmskaber og tegner Peter Madsen, og mytolog, redaktør og tegneserieskaber Henning Kure, har til lejligheden skabt en helt ny tegneserie, som bliver serveret midt i en vifte af nye fortolkninger om Loke, Thor, Tjalfe og de andre fra Asgård, Midgård og Udgård.

Dette stilfulde jubilæums bind indeholder blandt andet:

Forord af Jussi Adler-Olsen: Kom med indenfor i ”Pegasus” og kig med over Jussis skulder mens ”Valhalla” udvikler sig fra Henning Kres idé til en elsket tegneserie, der fylder fire årtier lege netop i dag.

Fyrre år med Valhalla på fem minutter: Carsten Søndergaard og Pia Christensen fortæller om Danmarks første tegneserieforlag, og ikke mindst om forlagslivet rundt om ”Valhalla”

Valhallas hemmelige oprindelse: En myte af (og om) Henning Kure og Peter Madsen, har i dagens anledning valgt at løfte sløret for, hvordan de fik guddommelig accept, og fandt på navnet ”Valhalla”

Fra begyndelsen til slutningen: En tegneserie finder sin læser: Valhalla sagaen 1979-2009. En modvillig læsers erindringer omkring mødet med ”Valhalla”

Jubilæet fejres med, at mere end 50 forskellige tegneserietegnere hylder ”Valhalla” med, hver deres bud på et 40 årigt ”Valhalla”. Per Vadmand hylder afdøde Hans Rencke-Madsen med et digt og så kan læseren hygge sig med ”Den store Valhalla quiz” 

”Valhalla” er uden sammenligning den største danske tegneserie, og præcis i dag fylder serien 40 år. Men, hvordan opstod den egentlig, hvem fik idéen til Valhalla og hvem fik idéen forvandlet til den enorme succes, som Valhalla har været og stadig er? Det er nogle af de svar, du får i denne smukke ”Coffe table book” ”I nye hænder” er én lang kærlighedserklæring til tegneserien og menneskene bag.

De nordiske guder har jo haft en stor betydning for vores historie, vi bliver konstant mindet om dem, ikke mindst i ugedagene (Tyra, Odin, Thor & Frigg) ”Valhalla” jo bygget op omkring myterne om vores store nordiske forfædre. Henning Kure fik idéen, kom ind i et epicenter af ”tegneserie-elskere” med hver sine evner, og så var det ikke længere de store udenlandske tegneserier, der var på tapetet. Det er svært, for ikke at sige umuligt at adskille de enkeltes betydning, for ”Valhalla” er en helhed - en enhed, der er lige så skarp og underholdende i dag, som da den så lyset i 1970´erne.

Således kan jeg heller ikke adskille de forskellige bidrag her. De mange forskellige streger emmer af begejstring og kærlighed til originalen. Det samme kan siges om de herlige indlæg om tilblivelsen, om fortællingerne af og om menneskene, der hver i sær bidrog til at få det store hjul til at køre rundt, og det kan siges om det fysiske resultat: en æstetisk smuk og utrolig lækker hardback, der vil pynte i ethvert hjem.

Kræs for kendere – nye kan begynde her!

 


© Bognørden

 

AF: Henning Kure & Peter Madsen

Tegnet og fortalt af Jussi Adler-Olsen, Flemming Andersen, Peter Becher Damkjær, Martin Bigum, Benni Bødker, Ole Comoll, Morten Dürr, Bjørk Mathias Friis, Bo Green Jensen, Bjarne Hansen, Morten Hesseldahl, Lars Horneman, Christian Højgaard, Line Høj Høstrup, Lars Jakobsen, Clara Lucie Jetsmark, Peter Kielland-Brandt, Dan R. Knudsen, Henning Kure, Peter Madsen, Ingo Milton, John Kenn Mortensen, Søren Mosdal, Karsten Mungo Madsen, Ole Pihl, Henrik Rehr, Terkel Risbjerg, Niels Roland, Rune Ryberg, Claus Rye Schierbeck, Per Sanderhage, Palle Schmidt, Mårdøn Smet, Jan Solheim, Erling Stenby, Eva Stenby Carlsen, Patrick Steptoe, StineStregen, Karoline Stjernfelt, Thomas Thorhauge, Per Vadmand og Lisbeth Valgreen – samt Thierry Capezzone (Frankrig), Konrad Nuka Godtfredsen (Grønland), Daan Jippes (Holland), Bjarni Hinriksson (Island), Haakon W. Isachsen, John S. Jamtli, Tormod Løkling, Arild Midthun, Bjørn Ousland, Tore Strand Olsen (Norge), Natalia Batista, Johan Egerkrans, Sara B. Elfgren, Måns Gahrton, Karl Johnsson, Jan Lööf, Johan Unenge og Anders Westerberg (Sverige).

96 sider Carlsen

Anmeldereksemplar

 

Pin It