Pin It

hva saa nu 378344

Geo har en lang karriere som stand up komiker bag sig, men efter at være ramt af kræft hele to gange, er han måske i højre grad cancer ambassadør. Geo debuterede med biografien Ikk´ for sjov – om kemo og komedy. En hudløs fortælling om at være cancerpatient, om at være en kendt-cancerpatient og om alle de op og nedture en livstruende sygdom kan afstedkomme.

Meget er sket siden Geo debuterede som forfatter og påbegyndte sin turné med kemo og komedy – og det er så det, Geo tager hul på her i fortsættelsen: Levende, lykkelig og langt fra ok. Du kan se mere om Geo her Meget er sket siden Geo debuterede som forfatter og påbegyndte sin turné med kemo og komedy – og det er så det, Geo tager hul på her i fortsættelsen: Levende, lykkelig og langt fra ok. 


”[…] OBS-kampagnerne nævnte aldrig noget om, at kræftdiagnoser blev styret via en kræfttombola fra landet Tilfældia […]”


Fem år er gået siden Geo i 2012 blev erklæret rask – for anden gang. For Geo fik testikelkræft, blev erklæret rask, for derefter at gennemgå en stor lungeoperation og efterfølgende kemoterapi, da der var sket spredning til lungen. Hvor Ikk´ for sjov beskæftiger sig med det kaos, der opstod med diagnosen og beskrev forløbet under den hårde kemoterapi, er denne efterfølger, en fortælling om livet de første fem år efter sidste raskmelding.

For selv om hospitalet siger, at der ikke er mere cancer, så er det cancer, der fylder rigtig meget i Geos hverdag. Han er hundeangst for den mindste smerte: Det er helt sikkert cancer igen. Det samme er hans datter Effie. Hun har for altid fået en angst for at miste sin far, og den angst er ikke let at håndtere for en forælder. Samtidig måtte Geo sande, at hans lykke over at være i live, konfliktede med hans hustrus behov for at bearbejde, hvor bange hun har været under forløbet. Derfor blev et skrøbeligt ægteskab igen konfliktfyldt og Geo valgte at gå fra sin hustru. Udover de mange personlige op og nedture, sadlede Geo helt om professionelt og har åbnet mange øjne i sundhedsvæsenet – men træerne vokser ikke op til himlen, der er stadig meget tilbage at ønske. Kort sagt: Hvad så nu? Geo er en hudløs fortælling om de mange tanker, der følger i kølvandet på en livstruende sygdom, og hvordan dette menneske har grebet det an.

Bogen er delt op i fem stadier – et for hvert år, der er gået siden raskmeldingen. Mest af alt fordi de årlige kontroller er skelsættende og angstfremkaldende, der sigtes hele tiden frem mod den vigtige femte kontrol. Sproget er noget ungt og korrekturen skrider sine steder, specielt mod slutningen. Geo er glad for ordet ”damn” og så veksler han sin fortælling mellem notatform og egentlig fortælling. Det gjorde ikke noget godt for min læseoplevelse men i helheden er boget yderst letlæselig, ikke mindst fordi den er så vedkommende, levende og meget tankevækkende.

Jeg brød mig ikke om Geos tidligere standup repertoire, så jeg gik til den debuten med en god portion skepsis – og blev gjort godt og grundigt til skamme. Geo væltede mig omkuld med sin vedkommende og hudløse fortælling. Og da jeg samtidig sad som lokalformand for Kræftens Bekæmpelse, var jeg henrykt da det efterfølgende det lykkedes mig at få Geo ud, lige i begyndelsen af hans nye æra. Jeg mødte et super sympatisk, varmt og meget sårbart menneske, der udover at berette om hans egen kamp, også lykkedes med at sætte gang i forbedringer for kommende patienter – det kan jo kun afføde stor respekt. 

Den mission fortsætter Geo – igen prikker han hårdt og virkelig præcist ned i de problematikker, der stadig forekommer i mødet mellem system og mennesker. For faktisk åbner Geo også op for (mod)spillet mellem stridende parter i et forhold, der ikke kører optimalt – hvem kan ikke relatere til det – momentvis? Så bogen kan også bruges som en kickstarter til at få taget hul på de svære snakke i parforhold og familier.

Summa summarum: Om du er cancerramt, pårørende, i et forhold eller du ”bare” vil med indenfor i Geos hoved, så garanterer jeg, at der er valuta. For bogen kan både bruges som vejledning, trøst, ideoplæg eller ”bare” som en yderst tankevækkende fortælling. Skilsmisseraten er høj, aldrig har vi haft så mange singler i Danmark. Hvert fjerde menneske rammes af denne grusomme sygdom. Og udover de ramte selv, er der naturligvis større eller mindre familier og berøringsflader, der skal forholde sig til den nye situation – ikke mange af os går fri – på den ene eller anden måde. Og derfor vil jeg gerne påpege, hvor vigtig åbenhed er. Og her er Geos hudløse beretninger, et super godt indspark, der fortjener at bliver læst. Du kan sagtens læse Hva´ så nu? uden at have læst debuten, men jeg anbefaler klart at læse dem begge.

 

© Bognørden

Tidligere udkommet:

Ikk´ for sjov – om kemo og komedy

 

Forfatter: Christian Geo Heltboe

192 sider Lindhardt & Ringhof

Anmeldereksemplar

Pin It