Pin It

- En autentisk familiesaga fra 1800-tallets Vestindien & København

St.ThomasMysteriet omslag tryk

 

St. Thomas mysteriet er forfatterens anden historiske udgivelse.

Hun debuterede i 2014 med Caroline Jönsson – En familie- og egnshistorie… I forbindelse med St. Thomas mysteriets udgivelse blev Caroline genoptrykt, så begge er at finde i handlen.

I foråret 1872 går Conrad Sorterup ombord på et dansk skib i Københavns havn. Skibet skal bringe ham til de dansk/vestindiske øer, for Conrad er løbet sur i teologistudiet og brænder for forfattergerningen. Conrad mener, at øerne er perfekt bagtæppe til at få ”pen på papir” Men, uforudsete hændelser ændrer planerne og i stedet for at blive forfatter og nyde de hvide sandstrande på St. Thomas, bliver Conrad gift. Hans digte ligger stille mens han varetager jobbet som skoleleder og så får Conrad meget hurtigt en stor børneflok. I takt med at børneflokken vokser, vokser også behovet for penge. Men, hverken Conrad eller hans hustru er sparsommelige eller gode til at tjene penge for den sags skyld. Så familien får hurtigt hverdagen at føle, samtidig med, at det bliver mere og mere svært at finde en udvej. Næste scene er i København i 1880-1890´erne, hvor Conrads familie er splittet op og den ældste søn Aage kæmper for at få enderne til at mødes igen. For familien blev spredt for alle vinde kort efter deres tilbagevenden til Danmark. Conrads hustru bliver langvarigt, og i flere omgange, indlagt på Sankt Hans. De tre sønner kom i pleje hos deres fars søster mens de to døtre kom i hver deres plejefamilier. Som tiden går og de fem børn bliver ældre, tegner sig også et billede af både fornyelse og gentagelse. Kan man overhovedet samle familien igen og, hvad skete der egentlig på øerne?


Bogen er bygget op af originale dokumenter fra familien Sorterups dagbøger, digte og billeder. Ved siden af nedslagene i familien Sorterups liv får læseren helt unikke fotografier af både personerne, byerne de boede i og ikke mindst billeder/tegninger af de huse og bygninger, der har betydning for fortællingen - og dansk historie. Det sætter prikken over i´et og gør fortællingen til en helhed.


Sproget er fantastik, bogen er skrevet med datidens sprog og talemåder, akkompagneret af originale avisannoncer etc. Det var i sandhed en rejse tilbage til slutningen af 1800 tallet – herligt. Trods de meget anderledes talemåder og de gamle grammatiske regler, var dette en bog, der stort set læste sig selv. Faktisk har jeg kun en enkelt anke: den manglende kronologi. Frem for at springe i handlingen og dermed i tid og sted, havde jeg meget gerne set fortællingen om øerne færdiggjort, inden børnenes historier udrulles.


Når det så er sagt, så har jeg været med på en fuldkommen fantastisk rejse tilbage i tiden. At møde store kulturpersonligheder som Holger Drachmann og Herman Bang, gav blot historien et twist, for familien Sorterup kan sagtens bære flere bøger – ganske alene. For denne familie er på alle måder modstridende: på den ene side var begivenhederne unikke – på den anden – som familier kan være flest. Dét sammenholdt med forfatterens evne til at fortælle, har givet mig en unik læseoplevelse. Den har været levende, velskrevet og så fangede den fra start til slut. Faktisk synes jeg ikke, jeg er færdig med den familie. Jeg havde meget gerne læst mere om de næste generationer af familien – lad det være en bøn til forfatteren.


St. Thomas mysteriet er for dig, der er historisk interesseret. Dig, der glædes ved en solid familiefortælling. Dig, der både vil have en rejse tilbage i tiden og gerne vil have både visuel baggrund og en virkelig gennemresearchet fortælling. St. Thomas kan det hele – også love virkelig godt for fremtidige udgivelser – sæt i gang!

 

 

© Bognørden

  

Forfatter: Anne Holm Christensen

174 sider Forlaget Vitae

Anmeldereksemplar

Pin It