Pin It

lad mig vare

Lad mig være er forfatterens debutroman. Den var oprindelig et filmmanuskript, men efterhånden som den unge forfatter arbejdede med teksten, skiftede den altså fra film til roman. Ved siden af forfattergerningen studerer Rasmus Faber Lundberg på Danmarks medie og journalisthøjskole.

Tobias er en ung usikker, bumset dreng, der her i slutningen af 3.G stadig ikke har fundet venner, for slet ikke at tale om en kæreste. Tobias bor hjemme hos sine varme og kærlige forældre, der knuselsker ham og konstant nøder ham til at lave ting med vennerne. Et af de store problemer er ”bare” at Tobias, for ikke at gøre forældrene urolige, fortæller vilde historier om alt det han laver med de venner han ikke har. Til gengæld er Tobias pligtopfyldende og faglig stærk, så hans drøm om at blive forfatter, har måske en snert af realisme i sig, så Tobias bruger meget af sin fritid foran computeren, som er det sikre valg for ham. Men så ændrer tingene sig, pludselig opstår der en mulighed for, at Tobias rent faktisk kan få tanket sin selvtillid op og måske oven i købet skaffe sig en ny omgangskreds så han ikke længere behøver at lyve sig til venner. Men, hvordan gebærder man sig egentlig i en vennekreds? Det har Tobias ingen anelse om, og så går det også hurtigt op for ham, at intet her i livet er gratis – spørgsmålet er så, om Tobias vil betale prisen.

Romanen er bygget op som en fortælling om og med Tobias. Hans tanker og handlinger bliver hudløst portrætteret ligesom han tolker på omgivelsernes ditto. Det virker super godt og jeg blev langt mere end kun beskuer til Tobias´ liv. Til gengæld synes jeg sproget bliver en anelse for gnidret ind imellem. For lange og fyldige sætninger ødelagde momentalt mit læseflow, hvilket var trist for en ellers solid læseoplevelse.

Indholdsmæssigt er romanen en virkelig solid indføring i en usikker teenagers tanker. Hvordan er det at være en bumset og usikker dreng, der egentlig har det hele, men alligevel mangler det meste? Her evner forfatteren at skabe et levende menneske, invitere læseren med indenfor og skabe en fortælling som i den grad er realistisk. Temaet som manglende selvværd, selvmordstanker og kampen om at finde sig selv, med eller uden hjælp, fremstår knivskarpt. Ja, det er tunge og dystre problematikker, men det bliver aldrig banalt – tværtom. For selv om det på mange måder er en fortælling om, hvad man ikke skal gøre, er der lys i mørket – håb forude.

Lad mig være er en stærk debutroman, levende og hudløs og så er det sådan en, der sætter dybe spor både under og efter læsningen. Jeg havde det meste af følelsesregisteret i brug og ser forventningsfuldt frem til mere fra denne hånd.

 

© Bognørden

 

Forfatter: Rasmus Faber Lundberg

192 sider byens forlag

Anmeldereksemplar

 

Pin It