Pin It

roster fra en sauna

Jørgen Frøhlich er journalist og tidligere chefredaktør. Han debuterede i 2015 som romanforfatter med Og mens englene græder, som jeg tidligere har anmeldt.


Røster fra en sauna foregår i saunaen, i en københavns svømmehal. Her mødes kliken hver onsdag morgen, kliken består af: smeden Ole, theologen Jonassen, taxachafføren Bolle-Åge, skoleinspektør Iversen, regnskabschef Holm, lægen Liljedahl og Jacob. Udover de fast, byder året også på deltagelse af bl.a.: en popsanger, en journalist og fuge-Flemming. Kongerækken er besat og herrernes regler, at der ikke er nogen regler - Meeen, det er der nu alligevel. For gennem 53 uger bliver de syv udfordret på stort set alle parametre. For livet kommer med ind i saunaen, hvor mændene bruger hinanden til at læsse af på, tale om muligheder, højne egne færdigheder og ikke mindst bruger de hinanden til at lufte holdninger. Debatterne kan f.eks. handle om: hvordan  er det nu med samfundet i dag? Hvordan er det med flygtninge,  hvorfor holder kirkerne spaghetti-gudstjenester, hvad gør man ved pædofile, hvor går grænsen for, hvor meget man kan drikke, er de tyske hoteller nu også gode etc. Og vigtigst af alt; hvad gør kliken når en udenforstående ikke har fattet, at Kongerækken er klikens - kyllingerækken er for de udenforstående? Kort sagt: mændene taler om stort og småt. Onsdagskliken bliver både mindsket og udvidedet på det år der går. For som sagt tager mændene jo livet med ind i saunaen. Og trods det, at det er klikens helle, deres åndehul, så er der bare ting, der er så store og med så indflydelse på mændenes liv, at de er nødt til at få 
de andres syn på sagen. 

Handlingen er jo bygget op omkring et fastlagt sted, med vægten på dialogerne og interaktionen mændene imellem. Det giver rig mulighed for fordybelse i figurerne, og Frølich honorerer gavmildt. Præcis som forgængeren, bruger forfatteren ganske få, men virkelig effektive virkemidler. Igen er det mænd og følelser, der er på tapetet, og igen, formidler han spillevende og realistisk. Jeg var i den sauna, jeg "kender" disse mænd. Frøhlich har her bedrevet en velskrevet roman, om og med mænd, og med herligt mange lag. Humoren er solidt blandet med alvoren, hvilket giver både figurer og handling en herlig levende og yderst læsværdig form.


Røster fra en sauna er både et indblik i en "mandeklike", men det er også en roman og det, der rør sig i samfundet. Her har forfatteren påtaget sig at smide et dilemma på bordet, for så at fundere over dilemmaet fra flere kanter. Frøhlich benytter figurerne til at diskutere tidens temaer - og jeg må bare sige: han gør det altså rigtig godt. Indimellem dukkede stereotyper op. Det forstyrrede min ellers herlige læseoplevelse, at f.eks. smeden er en stor tyk mand med en meget lille penis og et solidt alkoholmisbrug. Fordomme lever jo evigt liv, og røster fra en saunas figurer og dialoger, bekræftede da også nogle af samfundets fordomme både omkring mænds omgangsformer og i mændene selv.

Men, udover nogle, for mig, manglende afslutninger, så har jeg endnu en gang haft en virkelig god læseoplevelse med Frøhlichs univers. Levende, underholdende og frem for alt: meningsfuld  litteratur.

 

© Bognørden

 


Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

Og mens englene græder


Forfatter: Jørgen W. Frøhlich

279 sider mellemgaard

Anmeldereksemplar

Pin It