Pin It

bjorneby

Bjørneby er første bind i en serie på to romaner om en lille by med store drømme. Det Fredrik Backmans femte danske udgivelse, hvoraf En mand der hedder Ove nok er mest kendt. Ved siden af forfatterskabet er svenskeren debattør, blogger og skribent. Bjørneby er første bind i en serie på to romaner om en lille by med store drømme. 


Bjørneby er en svensk by, helt oppe i det kolde og mørke nord, hvor der ikke er ret mange tilbageværende indbyggere, og byens eneste store arbejdsplads fabrikken, er ikke, hvad den var dengang den samlede de pensionerede ishockeyspillere op. Derfor er der faktisk kun én enkelt ting byen kan samles om: Bjørneby ishockeyklub. Klubben har en lang og stolt historie, men desværre er det mange år siden, de har vundet noget og de tørster. Den tørst ser ud til at kunne slukkes da byens juniorhold er få kampe fra at blive svenske mestre. Byen er på den anden ende i jubel og store planer er allerede lagt for de kommende år, for den store betydning et mesterskab vil betyde for byen. I den sitrene stemning der hersker, forsøger de forskellige interessenter at finde deres vej gennem mylderet. De unge kæmper mod mobning, udelukkelse og ikke mindst kæmper de for at passe ind, både på holdet og udenfor. Klubbens folk, alt fra direktør over sportschef til sponsorer, forældre og trænere, har travlt med at diktere, hvordan alle andre skal opføre sig og, hvordan en klub og en by skal drives. Men naturligvis går noget galt, noget får fatale følger og kommer til at forfølge byen og dens indbyggere. For, hvor godt kender vi egentlig hinanden, hvor langt vil vi egentlig gå for at forsvare, hvad vi mener er vores eller anses for vores ret til succes?


Jeg har fulgt hele Backmans forfatterskab, og det med stor begejstring. Han kan noget helt unikt i forholdet til menneskets indre. Han formidler tanker, handlinger og ikke mindst egenskaber, så fuglene synger. Som altid er Fredrik Backman en mester i at servere moralske dilemmaer, og gerne flere af dem. I Bjørneby kører han dem af på stribe. Kort, præcist og så levende, at du ikke er et sekund i tvivl om, at det her er virkeligheden. Jeg vil undlade at gå i detaljer, for det ødelægger læseoplevelsen, jeg vil blot konstatere, at det her er så meget mere, end blot underholdning.


Således også her i Bjørneby, hvor sproget flyder, handlingen er levende og personportrætterne - Mand, kvinde, ung eller gammel, samtlige figurer er knivskarpe. Han evner både de små præcise punchlines, der giver læseren stød i mellemgulvet og en skarp eftertanke og så mestrer han også at skabe et univers, der kunne rumme du og jeg – jeg bøjer mig, igen, i støvet.


Bjørneby er en kæmpe kærlighedserklæring til ishockeysporten, romanen emmer af engagement, kærlighed og en intensitet som alle, der har en lidenskab kender. I dette tilfælde er det så ishockey, men det kunne have været andet. Nu har jeg et langt liv indenfor ishockeysporten bag mig. Så for mig var det en stor glæde at få kombineret to lidenskaber: litteratur og ishockey – Derfor var det også et stort irritationsmoment, da jeg konsekvent blev præsenteret for pucker (puck i flertal) Et ord som overhovedet ikke findes i dansk ishockey, men som til min store undren er opfundet af dansk sprognævn. Her et lille opråb til dem om at se på dette ord af ukendt oprindelse.


Som nævnt er Bjørneby første bind ud af to om Bjørneby. Om du er til ishockey, sport eller blot ønsker din familie succes, så vil du kunne relatere til mange af de dilemmaer der her beskrives. Udover min uenighed med sprognævnet, har jeg kun én eneste anke: der er ingen dato på udgivelse af næste bind. For Backman har gjort det igen, igen - fængslet mig fra start til slut og givet mig, endnu mere stof til eftertanke – Jeg er stadig enorm stor fan!


©Bognørden

 

Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

En mand der hedder Ove (2013)

Britt-Marie var her (2014) – Læs anmeldelsen her

Min mormor hilser og siger undskyld (2015) – Læs anmeldelsen her

Ting min søn skal vide om verden (2016) – Læs anmeldelsen her

 

Forfatter: Fredrik Backman

457 sider People´s Press

Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild

Anmeldereksemplar

Pin It