Pin It

 32 cm

 

Så er han her igen, Morten sabroe

der tidligere arbejde som journalist. Sidste år udgav han Love me Do (se mere nederst) det selvbiografiske er nedtonet for i stedet at kaste sig over et uhyre aktuelt emne, og så er det helt på sin plads at nævne, at 32 cm er skrevet inden #MeToo kampagnen fik vinger.

Alfred Andersen er kongerigets højtelskede TV vært. Hans show har himmelhøje seertal og han kaldes Gud. Privat er han far til teenageren Cathrin og gift med Raquel. Men underskønne Raquel er ikke længere i stand til at gøre Alfred tilfreds. Faktisk er det kun hans status og høje tanker om sig selv og sin kunnen, der kan holde Alfred ovenvande. Nu står Alfred på kanten til at fylde 50 og det skal naturligvis fejres med et kæmpe TV show. Men Alfred er ikke tilfreds med gæsterne og får, synes han selv, en lysende ide: Johnny Depp skal med i showet. Men, hvordan får man sådan en stjerne med i et dansk show? Det mener Alfred at have en løsning på. Den løsning indeholder blandt andet en kunstsamler med en penis på 32 cm. Og med en tiltrækningskraft, der får Alfreds misundelse til at nå nye højder. Men i kampens hede slår det klik for Alfred. Han bliver for kæphøj, tager magtarrogancen for langt, og pludselig er den landskendte og elskede TV vært fyret og anklaget for sexkrænkelser. Alfreds kone, datter og selv hans advokat vil ikke have noget med ham at gøre. Så faktisk er det katten Jackson, der som den eneste, ikke vender ham ryggen. Men, hvordan skal Alfred og katten kunne vende det kæmpe had, der raser mod Alfred – kan det overhovedet vendes? 

Morten Sabroe er, som altid, velskrivende. Sproget er velkomponeret, det flyder i en lind strøm og fører læseren mod et klimaks, der vel næppe har set sin mage. Jeg kan bedst beskrive romanen som en art absurd teater. Det er bøjet i neonlys, at Sabroe har skabt en herre-roman, hvor satiren er så tyk, at den flere steder bliver absurd. Kvinder, der driver mænd til liderlighedens vanvid. Mænd, der er over sidste salgsdato, men ikke selv vil indse det. Magt krydret med forfængelighed og ønsket om at blive set – dét er, hvad figurerne leverer i et univers, hvor alle leder efter sig selv og ingen har selverkendelse.

Vil man, trods det faktum, at romanen altså er skrevet inden #MeToo rigtig kom i gang, skyde Sabroe motiver i skoene, ja, så bliver de ikke til hans fordel. For trods det, at han gør tykt nar af chefer, kvinder og narcissistiske mænd med store egoer – ja, trods det, så er det som om Sabroe også fralægger sin hovedpersons ansvar. Nuvel, der er betegnelser, der ikke hører hjemme, hvor de kastes i luften. Men, en magtarrogance, der eskalerer til en art vold, er bestemt ikke okay – det blåstempler Sabroe, i min optik. 

Ser man udover satiren og de grove portrætter af en medieverden i frit fald, så får man stunder til eftertanke. For, hvor er det dog let at misforstå, hvor er retoriken dog blevet grov og, hvor er det let at fremkomme med beskyldninger – sande eller falske. Dér rammer Sabroe dybt i den verden vi aktuelt er en del af. Faktisk kan 32 cm dele vandende, på den ene side kan Sabroe vel betegnes som en forfatter, der med 32 cm er forud for sin tid. På den anden side, er romanen på sin vis også så stereotyp i sin kønsrolle udstilling, at dele af handlingen, sagtens kunne være skrevet for mange årtier siden. Dét er da originalt.

Jeg lover en usædvanlig læseoplevelse. Pik og kvinder i (centi)metermål, kvinder der hader mænd og elsker kvinder. Og så magtmennesker, der lever efter egne særregler og enten drukner eller evner at svømme i land. Om romanen ender som underholdning eller bliver taget som et partsindlæg i kønsrolledebatten, afhænger jo af læseren. Uagtet, hvilken ende af skalaen du ender på, garanterer jeg en meget anderledes læseoplevelse – vil du med?

© Bognørden


Tidligere udkommet og anmeldt på Bognørden:

Love me Do – Læs anmeldelsen her

Drengen der løb med Gud – Læs anmeldelsen her

Forfatter: Morten Sabroe
318 sider Politikens Forlag
Anmeldereksemplar

Pin It