Pin It

min muse

Den engelske forfatter bag den internationale bestseller "Dukkemageren" er tilbage med sin anden roman på dansk.

Handlingen er opdelt i to: London 1967 og et spansk landsted udenfor Malaga 1936.
I London er Odelle godt og grundig træt af sit job som skosælger. Odelle er født og opvokset i Trinidad og kom til England sammen med sin barndomsveninde. Men, hvor veninden er faldet til og nu skal giftes, er Odelle ikke rigtig glad for sit liv. Hun har en spirende forfatter i maven og vil meget gerne væk fra butikken. Så da hun får tilbudt et sekretærjob på et stort galleri er hun lykkelig. Og sammen med jobbet, kommer der pludselig gang i Odelles liv. Hun møder Lawrie og han begynder hurtigt at gøre kur til hende. Det bringer ham til galleriet, hvor han beder om hjælp til et maleri, han har arvet fra sin mor. Men maleriet sætter galleriets ledelse på den anden ende, maleriet synes af gemme på en dyb hemmelighed, og nogen vil ikke have sandheden frem i lyset. Så alt det Odelle savnede i London, kommer pludselig - og det i overvældende grad.
I Spanien ankommer Kunsthandler Harold Schloss med sin hustru Sarah og datteren Olive. Olive er med under tvang og leder efter en mulighed for at fortælle forældrene, at hun er optaget på en kunstskole i England og ønsker at rejse. For Olive maler, men hendes kunsthandler-far har aldrig haft tiltro til hende, så hun har hemmeligholdt sine værker. Men rejseplanerne lægges på hylden da søskendeparret Teresa og Isaac tropper op ved landstedet. Teresa for at forsøge at få famlilien til at ansætte hende som hushjælp. Og da Olives mor opdager at Isaac maler, bestiller hun et portræt til sin mand. Men Olive mærker sin mors interesse for Isaac og får mast sig med på maleriet. Og pludselig er alle rejseplaner skrottet mens en fatal idé bliver født - og ført ud i livet. Ganske langsomt fjernes sten for sten fra den årtier gamle hændelse, der nu pludselig truer med at blive afsløret i London, med hjælp fra Odelle.

Sproget er herligt letlæseligt, det flyder og siderne vender stort set sig selv. Genren læner sig op af feelgood med et twist. Det betyder her, at læseren både får en blød fortælling om menneskeskæbner, lidt historie om anden verdenskrig og den spanske borgerkrig, lidt af krimiegenrens plot og så er der forviklinger, forelskelse og magtkampe.

Trods de to separate handlinger er persongalleriet faktisk forholdsvis smalt. Det giver rig mulighed for fordybelse i handlingen og i figurerne. Jeg synes det fungerer rigtig godt, skiftet mellem tid og sted giver rum til gætterier. Som hovedregel træder figurerne fint frem. De er som regel levende og realistiske. Men, jeg ville gerne have været mere inde under huden på nogle af dem, specielt mod slutningen. Jeg køber præmissen om hemmeligheder og den spænding det giver i handlingen. Men savnende jeg indimellem lidt mere pondus, lidt mere dybde, der kunne give svar. Det blev indimellem som om, der var lidt for mange bolde i luften og for få til at gribe dem.

Samlet set er "Min muse" en rigtig fin og herlig letlæselig roman, der egner sig glimrende til både strand, sommerhus eller toget. Den underholder, skaber spænding og så bliver den aldrig sukkersød. Jeg har stadig dukkemageren til gode, så den kan jeg ikke tale om endnu. Men med Min muse" er Jessie Burtun kommet forbi "den svære toer" med en smittende fortællerglæde, der lover godt for fremtiden.

 

 

© Bognørden

 

Tidligere udkommet:

Dukkemageren

 

Forfatter: Jessie Burton

oversat af Nanna Lund

400 sider Hr. Ferdinand

Anmeldereksemplar

Pin It