Pin It

 

kvindeligheder

50 år og hva´så…

Mette Herlev debuterer som forfatter med denne coffee table book. Ved siden af forfatterskabet har Mette Herlev et langt arbejdsliv indenfor kommunikation bag sig. Birthe Vembye er uddannet reklamefotograf, men spænder vidt og har i dag stor erfaring med modefotografering.

»Kvinder skal være stolte af deres kvindelighed, uanset hvor den sidder«

Kvindeligheder er en samling kvinders syn på dem selv, overgangsalderen og kvindeligheden omkring de 50 år. Med få undtagelser, er det kvinder i alderen 45-55 år, som udover at invitere læseren helt ind i de inderste tanker, også er portrætteret af fotograf Birthe Vembye. Eksempler fra bogen:

 

citattegn

+50:

»Selve tallet 50 er ikke gammelt for mig{…} Jeg spekulerer heller ikke længere så meget over, hvad andre tænker om min gøren og laden. Jeg er bare lidt klogere nu, har gjort mig mine erfaringer og fundet ud af, hvad der er attraktivt at bruge tid på. Det andet fede ved min alder er alle de roller, som jeg har erhvervet mig gennem livet. Jeg er både datter, kæreste og fru Sørensen i én og samme rolle, mor til tre, veninde, faster, tante, svigermor og bedstemor. Det er jo det, livet går ud på«

Overgangsalderen:

»Jeg har det lidt ambivalent med overgangsalderen. Det er jo noget helt naturligt, som alle kvinder går igennem, og den skal ikke være tabu. Jeg må dog bare erkende, at jeg kan knurre lidt indeni, hvis jeg føler, at andre ser på mig som en ”kvinde i overgangsalderen”{…} Nu har jeg det efterhånden med den (overgangsalderen), som man har det med en dansepartner, der konstant træder én over tæerne. Man vil bare allerhelst slippe, ha´ det overstået lidt hurtigt {…}«

Feminisme:

»{…}Vi kvinder er jo i dag ret enestående. Vi har evnerne til den ene dag at forhandle et tilbud på plads til 20 mio.kr. på arbejdspladsen og samtidig at sørge for, at der altid er tandpasta nok i den øverste skuffe{…}
Jeg er én af dem, der absolut synes, at der er alt for lidt forskel på mænd og kvinder i dagens Danmark, altså forskel i køn og væremåde {…} Det drejer sig ikke om ligestilling. Her hersker mændene desværre stadigvæk {…} Nej, når jeg snakker for lidt forskel, menes der, at vi kvinder skal turde lade manden være mand i hjemmet{…}

39 kvinder, har bidraget til denne bog – 38 af dem med private erfaringer og anskuelser, den sidste, en kvindelig læge, med faglig viden fra mere end 20 års forskning i kvinders overgangsalder. Bogen her vil blandt andet gerne aftabuisere selve overgangsalderen – denne uundgåelige livsfase, som de fleste bare vil overstå, men som få gennemgår med udelukkende fysiske ændringer. 38 smukke og ressourcestærke kvinder, der befinder sig midt i livet, deler ud af egne livserfaringer fra krop og sjæl – og guldkornene står i kø! Herudover er der også blevet plads til, at nogle af mændene bag kvinderne, har fået mulighed for at stille nogle frie spørgsmål til kvinderne. Det blev bl.a. til:

»Hvordan påvirker andres normer (og det samfund du lever i) din egen oplevelse af ”det at blive” ældre?«

»Eksisterer begrebet den ”pæne pige” stadig i din generation? Ligger du under for hende?«

»Hvornår i dit liv har du følt dig allermest attraktiv som kvinde?«

Visuelt er ”Kvindeligheder” en utrolig smuk bog. Æstetisk er intet overladt til tilfældighederne, farver, materialevalg og symbolik er yderst velvalgt – startende med det kvindelige kønskromosom på frontcoveret. De sort/hvide fotografier gengiver detaljerigdomme ligesom fotografen har benyttet et sort klæde til at skygge for det ”unødvendige” for så i stedet at sætte fuld spot på dét, denne bog handler om – kvindeligheden. ”Kvindeligheder” bare kalder på at blive taget op, den inviterer til samtale og så tåler den mange gennemlæsninger. Rammerne er perfekte!

Forfatteren har søgt efter at skabe en ”sauna-snak” en samtale mellem kvinder, hvor deltagerne konstant skifter med både bidrag og deltagere. Den følelse fik jeg ikke rigtigt, først og fremmest fordi opbygningen med én kvinde (èn samtale) af gangen, ikke åbner op for flerstemmig dialog. Men jeg var tilhører til en livsklog, naturlig og åben snak om nogle af de refleksioner og erfaringer kvinderne har gjort sig. Ingen kvinde er smukkere, end den kvinde, der hviler i sig selv, og det gør disse kvinder tydeligvis. De har smidt usikkerheden, jagten på at stille andre tilfreds, og har alle som én fundet tilfredsstillelse i hvor de er, og mest af alt, har de fundet ud af, hvad de ønsker af den næste livsfase – og i bred forstand gå efter det. Hver især kommer de med bud på deres egen kvindelighed, deres erfaringer med (kvinde)livet og så deler de gavmildt ud af mangfoldigheden – for nok er rammerne ens – men det er kvindeligheden heldigvis ikke.

Udover en manglende indholdsfortegnelse, havde jeg en eneste anke: det er næsten for smukt – for poleret og sikkert. Det her er 38 kvinder fra samme ressourcestærke gruppe. De kender hinanden på kryds og tværs, og har både intimiteten og de løftede parader med ind i forfatterens rum. Jeg kunne godt have ønsket en større diversitet i kvindernes baggrund – bidrag fra andre etniciteter og andre samfundsklasser, der sammen med denne stærke gruppe, havde givet et mere helstøbt kvindebillede - det havde været prikken over I´et.

”Kvindeligheder” er en hyldest til kvinder. Den er kreeret af kvinder. Og den henvender sig til kvinder… og alle de mænd, der gerne vil blive klogere på, hvad der kan røre sig i det kvindelige indre, når den tidlige ungdom går over i en ny fase. "Kvindeligheder" hamrer en solid stopklods op foran den stereotype generalisering, at midaldrene kvinder med fornyet indsigt og egenomsorg, blot skal gennem overgangsalderen. For måske er generne en fase, og nok trækker tyngdekræften ned i flere kropsdele, men i samme takt er hjernen ofte sublim til at stramme trådene op, så det igen er kvindernes egne ønsker, der træder frem i spotlyset.

Fotobog, samtalestarter, erfaringsdeling eller måske et smugkik ind i fremtiden – "Kvindeligheder" kan det hele.

 

© Bognørden

 

Forfatter: Mette Herlev

Fotograf: Birthe Vembye

270 sider Forfatterskabet.dk

Anmeldereksemplar

Pin It