Pin It

12 store danske artister 451772

Zirkus Nemo – Historierne bag legenderne.

Søren Østergaard, skuespiller, kunstsamler og siden 1999 cirkusejer. ”Zirkus Nemo” er Danmarks eneste voksen cirkus, og vel også det eneste cirkus, hvor ejeren selv er hovedfokus med sine skæve karakterer. Både stifter og ejer Østergaard selv, samt karakterne får du et kort portræt af her, og måske kan du så bedre forstå, hvorfor de er, når du oplever dem i manegen.

Du kan møde: 

Smadremanden. 

Målemanden

Leslie Bøje Møller

Bugtaleren

Baconmanden

Ib Glann

BagerJørgen

Kim Tim

Marianne

Fløjtemanden

Baglænsmanden

Santes Jr.

Søren Østergaard

Og endelig får du et udpluk af Bager Jørgens erotiske brøddigte. F.eks.:

 

citat2 BUTTERDEJ

 skal vi butte
          butte dej?
          butte plads?
          jeg butter ikke
          butter aldrig
          butter slet ikke
          jeg er ikke en butter
          ...
          skal jeg butte dig
          ...

        
            

Allerede i forordet bliver tonen lagt. Østergaard beskriver forordets ambivalens mens han smukt indlemmer samme. Sproget er letlæseligt og den tørre humor løber ned af siderne, har du set Zirkus Nemo kan jeg garantere, at du hurtigt vil have ”lyd på portrætterne” for figurerne ER her. Noget andet, der også er her, er ordspil, som specielt i digtformen, danner en herlig blanding af Nemo og noget genkendeligt. Her har jeg nemlig Østergaard mistænkt for at skele til/parodiere Jørgen Leth- og jeg er vild med det!

Indrømmet! Jeg hører til de, der er virkelig godt underholdt af Zirkus Nemo. Søren Østergaard har en helt unik tilgang til både imitationer og cirkus. At Zirkus Nemo oprindeligt blev grundlagt sammen med Anders Lund Madsen, gør ikke den skæve tilgang mindre skæv – tværtom. Derfor havde jeg store forventninger til denne fortælling om nogle af de ikoniske personager i Zirkus Nemo – de blev indfriet, til dels.

Jeg er på den ene side vild med Søren Østergaards enorme opfindsomhed når det kommer til figurer, men på den anden side endte det også med at blive mangel på samme, der gav mig en snert af irritation… Lige så forskellige figurerne er, lige så mangfoldige deres forcer er – lige så ensartet en begivenhed lader Østergaard sine figurer gennemleve. Nuvel, selve begivenheden har en smule variation, men hovedtemaet er det samme, og der mistede jeg desværre en del af begejstringen. Jeg havde håbet på mere diversitet. Jeg havde håbet, at portrætterne blev lige så forskellige som figurernes sceneoptræden – de håb fik jeg desværre ikke valuta for.

Når det så er sagt, så er denne samling, en fin rejse ind bag bardunerne i Zirkus Nemo. Søren Østergaard er en gøgler ud over det sædvanlige, hvilket jeg er vild med. Han er garant for ”far-humor” af den gode slags, hans figurer er alt andet end stereotyper og så er han bare virkelig god til at bruge hoved og krop. Så ”12 store danske artister” er julegaven til dem, der holder af skæve eksistenser og et rigtig godt grin.

 

 

 

© Bognørden

 

Forfatter: Søren Østergaard

124 sider People´s Press

Anmeldereksemplar

 

Pin It