Boum Pyndiah er museumsinspektør og har de seneste 40 år beskæftiget sig med møllevidenskaben (molinologien) og Christine Tjalve er skønlitteræt forfatter. De to har i fællesskab med illustratoren Susanna Hartmann, skabt denne fortælling.
Vi er i 1880´ erne, på Ellested mølle, der i dag ligger på Frilandsmuseet. På gården bor mølleren, hans hustru og datteren, den 11 årige Anna. Anna går i skole men frem for alt hjælper hun til hjemme, mest i køkkenet, hvor der altid er travlt. Mølleren har kunder langvejs fra, og mens bønderne venter på at få malet deres korn til mel, opholder de sig i møllestuen, hvor der serves øl - og ofte i rigelige mængder. Anna er lidt ensom mellem alle de voksne og ser meget frem til at hendes fætre og kusiner kommer til jul. Og netop fætter Laurits møder vi første gang i hjemmet på Læsø. 12 årige Laurits skal flytte sammen med sin far og to mindre søskende, for efter moderens død, skal faderen til at finde en anden måde at forsørge familien på. Laurits er ked af både moderens død og flytningen, men glæder sig til at se Anna igen. Og da de to børn mødes igen, går der ikke længe før de igen hygger sig sammen, men denne gang er det som om det spøger på møllen. For der sker hele tiden ulykker, og hvem andre end nisserne eller åmanden, kan finde på at lave så mange ulykker? Så børnene er travlt optaget denne jul, og det må vise sig om Anna får ret i sin udtalelse til Laurits: "at det bliver en rigtig god jul"
Møllen går amok er for skolebørn op til ca. 12 år. Fortællingen er bygget op i kapitler, som fungerer som små nedslag i dagligdagen på datidens møller. Sproget er i børnehøjde, spillevende og meget let at gå til, både som højtlæsning og/eller selvlæsning. Illustrationerne er et super fint supplement til fortællingerne, men kan også fortælle egne historier. Jeg vil derfor mene, at bogen både kan bruges i undervisnings øjemed: dansk/historie. Som hyggelig højtlæsning for både klasser og enkeltvis og endelig som selvlæsning for de lidt større børn.
Udover de herlige fortællinger, indeholder bogen nemlig en lang og udførlig ordliste, med forklaringer på de gode gamle ord og vendinger. Det betyder, at børnene både får viden om, hvordan møllerne virkede, hvordan livet var i en mølle og endelig, hvordan datidens familier behandlede børnene og holdt jul. Møllen går amok, er en guldgrubbe af herlige oplevelser, informationer og en solid grobund for mange gode samtaler om "de gamle dage"
Jeg holder meget af bøger, der indbyder til samtale og giver viden, og her har jeg fået fuld valuta på begge fronter. Så Møllen får mine varmeste anbefalinger med på vingerne.
© Bognørden
Forfatter: Boum Pyndiah & Christine Tjalve
Illustreret af Susanna Hartmann
118 sider Forlaget Tøkk
Anmeldereksemplar