En ungdomsroman
Forfatter Kirsten Wandahl er en kvinde med mange jern i ilden: Hun underviser udlændinge og afholder bl.a. læse- og skrivekurser. Derudover skriver hun også fiktion til flere danske ugeblade. Forfatterskabet tæller både fagbøger, børnebøger og bøger for læseudfordrede – og nu også denne ungdomsroman.
Martha bor sammen med sin mor og lillebror Mikkel. Martha har haft sidste skoledag i folkeskolen, nu mangler afslutningsfesten og en lang sommerferie før hun skal starte i 1. g efter ferien. Clara, Marthas veninde med det altid glade sind, er ellevild og glæder sig til det hele, ikke mindst til forsøget på at score Noah, Marthas barndomsven. Men Martha kan ikke glæde sig, egentlig vil hun bare være hjemme, for Martha savner Rebekka, hendes allerbedste veninde. Men Martha kommer aldrig nogensinde til at se, røre eller tale med Rebekka igen – det er der ingen, der gør! Så Martha vil bare tilbringe ferien hjemme på værelset, med sit Excel regneark, sin dagbog og sit ønske om at få sit gamle liv tilbage. Men da Mikkel og mor vil på ølejr, kan Martha se, hvor glad Mikkel bliver, så hun ender med at sige ja til at tage med… for en enkelt nat. For, hvem gider være på en ø, uden toiletter og strøm, fyldt med kryb i teltene og ja, på en ø? Men da de ankommer til lejeren, møder de hurtigt en anden familie. Mikkel finder lynhurtigt sammen med Mads, mor taler smilende med faderen Sebastian, og Martha får nogle varme smil af Victoria, som er et par år ældre end hende, og vant til at være på ølejr. Nå ja, så er ølejr måske alligevel ikke det værste sted at være – hjemturen kan vel godt udskydes en enkelt dag.
Fortællingen om Martha bliver fortalt gennem Martha selv. Qua det flydende og lette sprog, bliver Jeg-fortælleren levende, og kommer i øjenhøjde med modtageren. Det afgrænsede persongalleri, passer perfekt ind i både præmis og historie, og så levner det rum til at fokusere og fordybe sig i temaer og menneskelige interaktioner. Yderst veldisponeret.
Hovedtemaerne er kærlighed, venskab, seksualitet, sorg, familie og psykisk sårbarhed. Stort set alt, hvad, der findes i en teenagers liv – og så bare lidt til. Wandahl tager livtag, ikke blot med den spirende seksualitet, men også med en svær en af slagsen. Og hun gør det på en både levende, smuk og grusom måde. Jeg garanterer, at mange vil kunne nikke genkendende til flere af romanens figurer, og måske oven i købet, kunne overføre lidt fra romanens scenarier til eget liv.
Jeg har dog en (stor) anke: mod slutningen af fortællingen, bliver Martha stærkt udfordret. Hendes indre er i kaos og hun træffer skelsættende beslutninger. Men, lige der, hvor læseren kaster sig ud i orkanen med Martha, der hvor grænsen mellem sygdom og sorg nærmest er udvisket - lige der, stopper den dybe og levende portrættering. Marthas tanker og handlinger bliver gætværk, menneskerne omkring hende svigter og fortællingens præmis er dermed ændret – dét er problematisk for temaet og virkelig ærgerligt for handlingen. Jeg havde derfor gerne set en stærkere voksenkontakt til at dæmme op for den meget alvorlige fortælling. Det håber jeg, ændres til de kommende udgivelser.
Engleløgnen er en velskrevet, levende og på mange måder tankevækkende ungdomsroman. Det er de store følelser, der er i brug, og romanen går skridtet længere på flere punkter. Stærkt og yderst velkomment – mere tak!
© Bognørden
Forfatter: Kirsten Wandahl
222 sider byens forlag
Anmeldereksemplar