Ôzcan Ajrulovski er debattør og digtforfatter. Han er efterkommer af en bedstefar, der i 1960´erne ankom fra eks. Jugoslavien, til Danmark som gæstearbejder. Özcan har både tyrkiske og makedonske rødder.
Digtsamlingen er opdelt tematisk i seks afsnit:
Jeg vågner op som fremmed
Kulturens lænker
Tryghedens patroner
Umenneskelige mennesker
Hævnens tørst
Danne bro
Özcan skriver hudløst, lidenskabeligt, grusomt og frem for alt knivskarpt. Han evner at sætte fingeren direkte i det store hul, der er i samfundet i dag, mere end nogensinde. Digtene veksler i formen, sammen med sproget og meningen flyder de i en lind strøm, durk ind i hjertekulen. Jeg var ganske enkelt fanget fra start til slut. Hvordan er det, at være fremmed i sit eget land, at skulle bedømmes på andres handlingen eller egen kultur, som det enkelte menneske måske slet ikke er den del af?
Det er noget af det, læseren bliver konfronteret med i denne sublime digtsamling. Den er ærlig, vedkommende og så forbasket levende, at jeg ikke et sekund tvivlede på ægtheden. Dertil kommer, at jeg har stiftet bekendtskab med mange af problematikkerne. Som nogle af jer måske husker, har jeg fået en ekstra familie, som jeg elsker højt og deler værdier med – vi har bare et par små forskelle – konkret: jul/ramadan og så hudfarven. Jeg har oplevet flere af de episoder Özcan beskriver, når jeg er sammen med min familie, andre ting har de beskrevet og andre igen har jeg lagt øre til. Så jeg ved, at det her er et vilkår.
Herunder bringer jeg tre eksempler fra bogen, forordet og uddrag af to digte:
”Jeg husker ikke, hvem jeg var, før I fortalte mig, hvem jeg skulle være.
Men jeg husker, at jeg altid har skulle tage stilling til, om jeg er dansker eller perker. Jeg husker, at
Jeg altid har haft status som fremmed i mit eget land.
I min bedstefars hjemland tilskrives jeg også en fremmed identitet og betragtes som dansker.
Jeg behandles som fremmed i Danmark, men føler mig som dansker i fremmede lande.
Jeg er den fremmede
Uanset hvor jeg er”
En af dem
[…] så snart jeg fejler peges der på min baggrund
Så nedgraderes min status
Fra majoritetsdansker
Til minoritetsdansker
Jeg bliver betragtet dansk i min succes men fremmed i min fiasko.
” Han spurgte mig
- Er du dansker eller muslim?
Jeg spurgte ham
- Er du dansker eller demokrat?
Han blev forvirret
- Det er da ikke modsætninger – de er begge en del af min identitet?
Jeg smilede og sagde
Du har lige svaret på dit eget spørgsmål.”
For ikke så længe siden uddelte jeg mine første seks hjerter til en novellesamling – nu er tiden så kommet til en digtsamling. Jeg har stadig romanernes fylde og fordybelse som favorit, men måtte bøje mig for først novellens- og nu digtets fylde.
Jeg er vild med denne bog, den er yderst velskrevet, vedkommende og så utrolig vigtig. I en tid, hvor samfundet bliver mere og mere opdelt i ”dem og os” er oplysning, samvær og forståelse mere nødvendig end nogensinde. Özcan er et virkelig godt bud på endnu en, der vil danne bro og som bruger litteratur som virkemiddel. Hans indspark i debatten er både vigtigt og meget tankevækkende – byd ham indenfor – jeg garanterer, at han ikke skuffer. Mere tak!
© Bognørden
Forfatter: Ôzcan Ajrulovski
120 sider Copenhagen Storytellers
Anmeldereksemplar